Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковчежникът на Ватикана отива на съд за секс престъпления

Кардинал Джордж Пел (76 г.) на излизане от изслушването в съд в Мелбърн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фигура номер три във Ватикана - австралийският кардинал Джордж Пел, отива на съд за престъпления от сексуално естество, извършени в миналото, които той отрича, предаде агенция Франс прес.

76-годишният свещеник бе невъзмутим на изслушването днес в Мелбърн, когато съдийка нареди процес по множество обвинения, въпреки че отпаднаха половината от тях, сред които най-тежките.

„Невинен“, заяви кардинал Пел категорично, когато бе запитан как ще пледира.

Съдийка Белинда Уолингтън, която в продължение на четири седмици ръководеше предварителните заседания по случая, каза, че е удовлетворена от достатъчното доказателства в подкрепа на няколко от обвиненията. Делото ще продължи утре за определяне на датата за старт на процеса

Обвиненията срещу кардинал Пел за престъпления от сексуално естество, повдигнати от няколко тъжители, датират от няколко десетилетия.

Повечето от тях и доказателствата, представени на предварителните заседания при закрити врата, не бяха огласени публично.

На първото изслушване бе споменато, че има инцидент през 70-те години на XX век и друг през 90-те.

Адвокатът на Пел нарече обвиненията неверни, а кардиналът непрекъснато отричаше да е извършил нещо нередно.

Джордж Пел, който е ковчежник на Ватикана и е в отпуска заради делото, е един от най-близките съветници на папа Франциск. Светият отец каза, че няма да коментира случая, докато не приключи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!