Иван Брегов: Новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка

Брегов прогнозира, че тя няма да стигне до високите етажи на властта
Снимка: www.ngobg.info

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев поиска законодателни промени, които да разширят правомощията на неговата служба. Той настоя да имат право да задържат разследвани лица. Според него това няма да доведе до дублиране на функции с полицията, а би облекчило работата в случаи като този на арестувания кмет на "Младост" Десислава Иванчева. 

Водещият принцип на новия антикорупционен закон застъпва идеята за съвместна работа и взаимодействие между органите на МВР, Прокуратурата, Сметна палата, ДАНС и новата Антикорупционна агенция, каза в „Преди всички“  Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

„Ако добавят нови функции, в нарушение на тези принципи, ще стане една огромна каша. Ако искат да сменят тези принцип, трябва да приемат нов закон.“

По Закона за МВР изрично е записано, че то извършва оперативно - издирвателната дейност и разследването на престъпления, каза още той.

„Задържане е необходимо, когато имаме данни за извършено престъпление. То може да се прави от органите, които имат правомощията да правят това разследване по НПК, който урежда механизмите как да става разследването и то да има доказателствена тежест пред съда. Антикорупционната комисия няма нищо общо с това. Винаги в зоологическата градина можем да натоварим слона да изпълнява функциите на жираф, но трябва ли да го правим – това е големият въпрос. И това ще има ли ефект?“.  

Антикорупционната комисия няма да стигне до високите етажи на властта, защото голямата борба с корупцията е дело на прокуратурата, коментира Иван Брегов.

„Ние виждаме, че новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка, съответно е лишена от редица правомощия, но тя няма и как да ги притежава, когато не е независима прокуратура. Реално тя няма компетенциите да се справи с корупцията по високите етажи властта. По-скоро ще гони дребните чиновници в администрацията и някои дребни лица от политическата класа“.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова с Иван Брегов. 


Още от категорията

Акценти от чуждестранния печат

Горна и Нова Македония отново се връщат на масата на преговорите като възможни варианти за решение на спора, след като официална Атина отхвърли индиректно името "Република Илинденска Македония", пише вестник "Нова Македония". Като "последен шанс" за договор оценява гръцкият "Вима" предстоящата среща между външните министри Никола Димитров и Никос..

публикувано на 21.05.18 в 10:08

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. Вариант 24 изтеглиха за матурата по Български език и литература за 12 клас. Както всяка година, вариантът беше генерирана рано сутринта в Министерството на образованието от над 11 милиона възможни..

обновено на 21.05.18 в 09:31
Национална спортна академия

НСА организира петото издание на конференцията "Спорт и сигурност“

Националната спортна академия (НСА) организира петото издание на конференцията "Спорт и сигурност“, която има за цел обединяване на научни знания, постигнати от международната научна област в областта на сигурността в спорта. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Татяна Янчева, преподавател в Националната спортна..

публикувано на 21.05.18 в 09:24

БСП и ГЕРБ отиват на балотаж за кметския пост в село Галиче

Във врачанското село Галиче ще има втори тур на частичните местни избори за кмет.  Следващата неделя на балотаж ще се явят кандидатът на БСП Веселин Тушинов, който получи на  първия тур вчера 388 гласа и издигнатият от ГЕРБ Страхил Стоянов - с 369 гласа. Третият кандидат - Николай Банков от ВМРО, е със 141 гласа. При активност от 61 на сто..

обновено на 21.05.18 в 08:03

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена своя празник отбелязва възрожденският град Елена

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена своя празник отбелязва възрожденският град Елена.  Празникът се чества на тази дата от 28 години, обясни кметът на Елена Дилян Млъзев: "През 1990 година с решение на тогавашния временен изпълком е обявен денят 21 май за празник на град Елена. В двора на комплекс „Даскалоливницата“ по традиция..

публикувано на 21.05.18 в 07:55

Преглед на печата

"Отровни слухове текат от чешмите", пише вестник "Труд". Изданието обяснява, че неверни са се оказали слуховете, че във водата на територията на Столичната община има радиоактовни елементи и тежки метали като живак и олово. Водата е годна за пиене, уверяват отговорните институции, дпълва всекидневникът. "Червен блъф с водата и радиацията" - пише по..

публикувано на 21.05.18 в 07:20

Парата, отделяща се при вливането на лавата на вулкана Килауеа в Тихия океан, крие опасности

Ситуацията на Хавайте се влошава заради изригващия вулкан Килауеа, чиято лава продължава да се спуска зрелищно в Тихия океан, предаде Ройтерс. Две седмици след като фонтани от лава и отровен газ от вулкана принудиха стотици да напуснат домовете си, сега местните хора са изправени пред нова опасност -  специфична мъгла. Тя се образува при досега на..

публикувано на 21.05.18 в 04:43