Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка

Брегов прогнозира, че тя няма да стигне до високите етажи на властта

Снимка: www.ngobg.info

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев поиска законодателни промени, които да разширят правомощията на неговата служба. Той настоя да имат право да задържат разследвани лица. Според него това няма да доведе до дублиране на функции с полицията, а би облекчило работата в случаи като този на арестувания кмет на "Младост" Десислава Иванчева. 

Водещият принцип на новия антикорупционен закон застъпва идеята за съвместна работа и взаимодействие между органите на МВР, Прокуратурата, Сметна палата, ДАНС и новата Антикорупционна агенция, каза в „Преди всички“  Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

„Ако добавят нови функции, в нарушение на тези принципи, ще стане една огромна каша. Ако искат да сменят тези принцип, трябва да приемат нов закон.“

По Закона за МВР изрично е записано, че то извършва оперативно - издирвателната дейност и разследването на престъпления, каза още той.

„Задържане е необходимо, когато имаме данни за извършено престъпление. То може да се прави от органите, които имат правомощията да правят това разследване по НПК, който урежда механизмите как да става разследването и то да има доказателствена тежест пред съда. Антикорупционната комисия няма нищо общо с това. Винаги в зоологическата градина можем да натоварим слона да изпълнява функциите на жираф, но трябва ли да го правим – това е големият въпрос. И това ще има ли ефект?“.  

Антикорупционната комисия няма да стигне до високите етажи на властта, защото голямата борба с корупцията е дело на прокуратурата, коментира Иван Брегов.

„Ние виждаме, че новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка, съответно е лишена от редица правомощия, но тя няма и как да ги притежава, когато не е независима прокуратура. Реално тя няма компетенциите да се справи с корупцията по високите етажи властта. По-скоро ще гони дребните чиновници в администрацията и някои дребни лица от политическата класа“.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова с Иван Брегов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!