Иван Брегов: Новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка

Брегов прогнозира, че тя няма да стигне до високите етажи на властта
Снимка: www.ngobg.info

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев поиска законодателни промени, които да разширят правомощията на неговата служба. Той настоя да имат право да задържат разследвани лица. Според него това няма да доведе до дублиране на функции с полицията, а би облекчило работата в случаи като този на арестувания кмет на "Младост" Десислава Иванчева. 

Водещият принцип на новия антикорупционен закон застъпва идеята за съвместна работа и взаимодействие между органите на МВР, Прокуратурата, Сметна палата, ДАНС и новата Антикорупционна агенция, каза в „Преди всички“  Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

„Ако добавят нови функции, в нарушение на тези принципи, ще стане една огромна каша. Ако искат да сменят тези принцип, трябва да приемат нов закон.“

По Закона за МВР изрично е записано, че то извършва оперативно - издирвателната дейност и разследването на престъпления, каза още той.

„Задържане е необходимо, когато имаме данни за извършено престъпление. То може да се прави от органите, които имат правомощията да правят това разследване по НПК, който урежда механизмите как да става разследването и то да има доказателствена тежест пред съда. Антикорупционната комисия няма нищо общо с това. Винаги в зоологическата градина можем да натоварим слона да изпълнява функциите на жираф, но трябва ли да го правим – това е големият въпрос. И това ще има ли ефект?“.  

Антикорупционната комисия няма да стигне до високите етажи на властта, защото голямата борба с корупцията е дело на прокуратурата, коментира Иван Брегов.

„Ние виждаме, че новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка, съответно е лишена от редица правомощия, но тя няма и как да ги притежава, когато не е независима прокуратура. Реално тя няма компетенциите да се справи с корупцията по високите етажи властта. По-скоро ще гони дребните чиновници в администрацията и някои дребни лица от политическата класа“.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова с Иван Брегов. 


Още от категорията

Село Стойките е домакин на събора на на гайдата "Апостол Кисьов"

Днес и утре смолянското село Стойките е домакин на Първия национален събор на гайдата "Апостол Кисьов".  Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в селото, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайди в различни селища и организирал оркестър от 100 каба гайди с първа концертна изява през 1961 година на..

публикувано на 22.09.18 в 05:04

София се включва в иницативата "Ден без автомобили"

София ще бъде част от традиционната за Европа инициатива "Ден без автомобили", заради която част от улиците ще бъдат затворени.  От 11 до 17 часа центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране. Гражданите и посетителите на града ще могат да разчитат на градския транспорт, за да стигнат до центъра,..

публикувано на 22.09.18 в 04:51

Честваме Деня на независимостта на България

Велико Търново днес е център на тържествата по случай 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.   Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". В крепостта "Царевец" от 10.30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.  Тази..

публикувано на 22.09.18 в 04:41
Риана

Риана стана посланик на Барбадос за туризма и инвестициите

Премиерът на Барбадос обяви родената в страната певица Риана за посланик в сферата на туризма, инвестициите и образованието. В изявление Риана заяви, че е много горда и развълнувана от поверената й отговорност и че всеки жител на острова трябва да подпомогне усилията на властите.  Певицата, която е израснала в проблемно семейство в Барбадос, достига..

публикувано на 22.09.18 в 02:14

Абу Даби е най-сигурният град в света, сочи класация

Най-сигурният град в света е Абу Даби, сочи проучване на  интернет сайта "Numbeo".  В столицата на ОАЕ индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха. В първата десетка са още  Базел,  Сингапур, Квебек, Осака, Токио и Берлин. София е на 167 позиция от общо 345 града и е с индекс 44 на сто.  В класацията..

публикувано на 22.09.18 в 02:08

Курсанти и военни лекари положиха клетва на ритуал във Военноморското учиилище

21 курсанти във военноморските сили и 20 военни лекари положиха военна клетва на тържествен ритуал във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков от Варна. След това той разказа защо е избрал това поприще: "Избрах Военноморското училище, защото съм учил в..

публикувано на 22.09.18 в 01:52

Предлагат 150 работни места за младежи в района на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол

150 места за безработни младежи обявиха на поредната трудова борса работодатели от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Според данни на бюрото по труда, безработните младежи в трите общини  до 29-годишна възраст са 265.  Обявените места са в сферата на търговията, шивашкото производство, сметосъбирането. Търсят се още счетоводители, куриери, общи..

публикувано на 22.09.18 в 01:44