Иван Брегов: Новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка

Брегов прогнозира, че тя няма да стигне до високите етажи на властта
Снимка: www.ngobg.info

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев поиска законодателни промени, които да разширят правомощията на неговата служба. Той настоя да имат право да задържат разследвани лица. Според него това няма да доведе до дублиране на функции с полицията, а би облекчило работата в случаи като този на арестувания кмет на "Младост" Десислава Иванчева. 

Водещият принцип на новия антикорупционен закон застъпва идеята за съвместна работа и взаимодействие между органите на МВР, Прокуратурата, Сметна палата, ДАНС и новата Антикорупционна агенция, каза в „Преди всички“  Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

„Ако добавят нови функции, в нарушение на тези принципи, ще стане една огромна каша. Ако искат да сменят тези принцип, трябва да приемат нов закон.“

По Закона за МВР изрично е записано, че то извършва оперативно - издирвателната дейност и разследването на престъпления, каза още той.

„Задържане е необходимо, когато имаме данни за извършено престъпление. То може да се прави от органите, които имат правомощията да правят това разследване по НПК, който урежда механизмите как да става разследването и то да има доказателствена тежест пред съда. Антикорупционната комисия няма нищо общо с това. Винаги в зоологическата градина можем да натоварим слона да изпълнява функциите на жираф, но трябва ли да го правим – това е големият въпрос. И това ще има ли ефект?“.  

Антикорупционната комисия няма да стигне до високите етажи на властта, защото голямата борба с корупцията е дело на прокуратурата, коментира Иван Брегов.

„Ние виждаме, че новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка, съответно е лишена от редица правомощия, но тя няма и как да ги притежава, когато не е независима прокуратура. Реално тя няма компетенциите да се справи с корупцията по високите етажи властта. По-скоро ще гони дребните чиновници в администрацията и някои дребни лица от политическата класа“.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова с Иван Брегов. 


Още от категорията
До момента са изчистени 60 тона боклуци

Тонове боклуци съсипаха райските плажове в столицата на Доминиканската република

В Доминиканската република продължават борбата със стотиците тонове боклуци, които обхванаха карибското крайбрежие. Властите на Санто Доминго и местни доброволци ежедневно опитват да почистят плажната ивица. Над 500 души бяха временно наети за справяне с проблема.  Един от войниците, който се включи в почистването заяви: „Голямо..

публикувано на 21.07.18 в 03:07

Изписаха Чарлз Роули, който пострада от натравяне с "Новичок"

Жителят на британския град Еймсбъри Чарлз Роули, който миналия месец пострада от отравяне с веществото тип "Новичок",  напусна болницата в Солсбъри, съобщи БиБиСи. Неговата приятелка Дон Стърджис, за която се смята, че е поела много по-голяма доза, почина преди около две седмици. Разследващите са на мнение, че това отравяне е свързано с опита..

публикувано на 21.07.18 в 01:17

Израелски войник и четирима палестинци загинаха при ескалация на напрежението в Ивицата Газа

Един израелски войник беше убит от въоръжени палестинци по границата с Ивицата Газа. В съобщение на командването на Израелските сили за отбрана се отбелязва, че "терористична група" е открила огън по войници, като един от тях е починал от раните си. По-рано бе съобщено, че израелски самолети и танкове са обстрелвали "военни обекти в цялата..

публикувано на 21.07.18 в 00:42
Двама от пострадалите при атаката в Любек са в тежко състояние. Нападателят е задържан.

Нападателят в Любек е германски гражданин

Десет души бяха ранени от нападател с нож в автобус на обществения транспорт в германския град Любек. Германската прокуратура внесе уточнения за 34-годишния нападател, който бе задържан от полицията. Оказа се, че той е от ирански произход, но е с германско гражданство и живеел в Любек от години. Мотивите му са неизяснени. Сред ранените е и..

обновено на 20.07.18 в 21:29

Сменят ветеринаря в Болярово

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след днешното заседание на оперативния щаб за борба с чумата.  Смяната се наложи заради съмнения в обективността на ветеринаря. В Шарково ще трябва да има евтаназия за..

публикувано на 20.07.18 в 21:00

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София

Българо-турски консорциум ще разработи и оперира електронната тикет-система в София на стойност 83 млн. лева. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Системата трябва да бъде внедрена до 2 години. Електронно таксуване трябва да се прави включително през мобилен телефон и банкова карта. За целта трябва да се поставят 15 хиляди устройства в над..

публикувано на 20.07.18 в 20:42

Полицаи задържани в Габрово за незаконна търговия

В Габрово са задържани полицаи, заподозрени, според неофициална информация, за незаконна търговия с автомобили. Служители на сектор Пътна полиция потвърдиха за акцията в КАТ, проведена в следобедните часове. Отново по непотвърдени данни, единият от задържаните е на висок пост. Официална информация по случая няма. От Областната дирекция..

публикувано на 20.07.18 в 20:27