Иван Брегов: Новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка

Брегов прогнозира, че тя няма да стигне до високите етажи на властта

Снимка: www.ngobg.info

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев поиска законодателни промени, които да разширят правомощията на неговата служба. Той настоя да имат право да задържат разследвани лица. Според него това няма да доведе до дублиране на функции с полицията, а би облекчило работата в случаи като този на арестувания кмет на "Младост" Десислава Иванчева. 

Водещият принцип на новия антикорупционен закон застъпва идеята за съвместна работа и взаимодействие между органите на МВР, Прокуратурата, Сметна палата, ДАНС и новата Антикорупционна агенция, каза в „Преди всички“  Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

„Ако добавят нови функции, в нарушение на тези принципи, ще стане една огромна каша. Ако искат да сменят тези принцип, трябва да приемат нов закон.“

По Закона за МВР изрично е записано, че то извършва оперативно - издирвателната дейност и разследването на престъпления, каза още той.

„Задържане е необходимо, когато имаме данни за извършено престъпление. То може да се прави от органите, които имат правомощията да правят това разследване по НПК, който урежда механизмите как да става разследването и то да има доказателствена тежест пред съда. Антикорупционната комисия няма нищо общо с това. Винаги в зоологическата градина можем да натоварим слона да изпълнява функциите на жираф, но трябва ли да го правим – това е големият въпрос. И това ще има ли ефект?“.  

Антикорупционната комисия няма да стигне до високите етажи на властта, защото голямата борба с корупцията е дело на прокуратурата, коментира Иван Брегов.

„Ние виждаме, че новата Антикорупционна комисия е нещо неясно – нито е кон, нито е кокошка, съответно е лишена от редица правомощия, но тя няма и как да ги притежава, когато не е независима прокуратура. Реално тя няма компетенциите да се справи с корупцията по високите етажи властта. По-скоро ще гони дребните чиновници в администрацията и някои дребни лица от политическата класа“.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова с Иван Брегов. 


Още от категорията

120 фазана ще бъдат пуснати на свобода в природата

120 деца от столични училища днес ще пуснат на свобода  в природата 120 фазана. Инициативата е на Съюза на ловците и риболовците в България по повод 120-та годишнина на организацията. С тази идея ние припомняме, че преди да стрелят по дивеч, ловците се грижат за него, заяви Васил Василев - председател на Съюза: „Всички ловци полагат..

публикувано на 13.12.18 в 04:44

Агенцията по заетостта ще награди своите най-добри партньори сред работодателите

За 15-та поредна година Агенцията по заетостта ще връчи традиционните годишни награди „Работодател на годината”, за да отличи 12 от най-успешните си партньори сред бизнеса, работили през годината с екипите на Бюрата по труда. Наградените компании са разделени в две категории - работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар и..

публикувано на 13.12.18 в 04:23
община Ловеч

Обществено обсъждане за управлението на жп подлез се организира в Ловеч

В Ловеч се организира обществено обсъждане за предоставяне от Министерски съвет за управление от Общината на подлеза на ЖП гарата на града. Той който е публична държавна собственост, но от години е затворен заради лошото си състояние. Мотивите за това са, че през последните 5-6 години съоръжението е забранено за ползване от гражданите,..

публикувано на 13.12.18 в 04:16

Благотворителен концерт за закупуване на носии за танцови състави от Сиктивкар ще се състои в Ловеч

В Ловеч тази вечер ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за закупуване на национални фолклорни костюми за танцови състави на българската общност в побратимения на Ловеч  град Сиктивкар, Република Коми. Идеята за благотворителната инициатива е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. С нея откликва на молбата на българите..

публикувано на 13.12.18 в 03:42

Археолози откриха позлатена колесница в Китай

В Китай археолози откриха позлатена колесница, която датира отпреди повече от две хилядолетия, съобщи "Лайф". Тя е украсена с надписи и позлатени емблеми с изображения на животни. Това навежда на мисълта, че собственикът й имал бил богат и влиятелен човек, може би на владетел. Археолози от Китайската академия за обществени науки попаднали..

публикувано на 13.12.18 в 03:29

70% от микробите живеят в недрата на Земята

Около 70 процента от микробите на Земята живеят в нейните дълбини, в скали, които преди се смятаха за стерилни, съобщи "Франс прес". Учени за първи път изчислиха мащаба на този „вътреземен“ живот. Според техните изчисления животът под земната повърхност представлява маса от 15 до 23 милиарда тона въглерод, или 245 до 385 повече от тази на..

публикувано на 13.12.18 в 03:23
МКС

Руски космонавти от МКС взеха проби от дупката на кораба "Союз МС-09"

Руските космонавти от Международната космическа станция Олег Кононенко и Сергей Прокопиев взеха проби от външната обвивка на тяхната капсула по време на шестчасова „космическа разходка“ в опит да разбулят мистерията с малка дупка, открита на кораба, скачен с МКС, предаде "Ройтерс". „Роскосмос“ отхвърли варианта за производствен дефект,..

публикувано на 13.12.18 в 03:09