Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е осмата жертва на буря в Швейцарските Алпи

| обновено на 01.05.18 в 14:22
Швейцарската полиция разпространи снимка на района Пин д'Арола, където буря застигна 14 скиори в неделя.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българка на 52 години е шестата жертва от група от 14 скиори, попаднала в буря в Швейцарските Алпи, съобщи днес полицията, след като в други райони бяха открити още две тела на планинари, предаде АФП. При друг инцидент лавина затрупа двама французи, като един от тях почина.

В късната утрин във вторник „почина шеста жертва – 52-годишна българка“, съобщи в изявление полицията на кантона Вале. Тя не съобщи името на загиналата.

Българското външно министерство потвърди пред „Хоризонт“, че българска гражданка е починала от измръзване след буря в Швейцарските Алпи.

Лошото време в областта Пин д'Арола в неделя изненада групата скиори, повечето от които от Италия, Франция и Германия.

Спасителите откриха 14 души, някои от които с хипотермия, а 59-годишен италианец, който бил водач на групата, бил мъртъв, очевидно в резултат на падане.

Пострадалите били транспортирани с хеликоптери до болници в района, но преди българката там починаха четирима италиански граждани – две двойки на 45 и 53 години.

Още трима души - 72-годишен швейцарец, 56-годишна французойка и 43-годишна италианка остават в тежко състояние, като има опасност за живота на един от тях.

В отделно съобщение полицията посочи, че е открила по́ на изток телата на двама планинари на 21 и 22 години, в Алпите на кантона Берн. Те подали сигнал за помощ късно в неделя, но лошото време осуетило спасителните операции.

Двама френски граждани – мъж и жена на 49 години, пресичащи на ски района край ледника Алалин в кантона Вале бяха отнесени от лавина в понеделник, съобщи днес полицията, като добави, че единият от тях е починал. 

Жената успяла да се изкопае сама и повикала помощ. Спасителите успели да извадят мъжа и го транспортирали до болница в Берн, но късно същата вечер той починал. Жената е болница във Вале с рани, но няма опасност за живота ѝ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна