Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-председателят на Столичния общински съвет:

Новият временен кмет на столичния район "Младост" вероятно ще бъде арх. Румен Русев

Димитър Дизов, "За Зелен "Младост": Гражданска инициатива без политически гръб в България е обречена

Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева (л) и Биляна Христова-Петрова, зам.-кмет на Общината
Снимка: БГНЕС

Вчера временно изпълняващият длъжността кмет на столичния район „Младост“ Владимир Клисуров обяви в една от социалните мрежи, че иска да подаде оставка едва дни след като се съгласи да поеме задълженията на арестуваната кметица Десислава Иванчева. Клисуров написа, че "не желае да бъде пионка в политическа игра", както и че "отказва да си цапа ръцете с унищожаването на зелените площи в района". Оцени зам.-кмета Румен Русев като специалист с огромен стаж и отличен администратор, който според него трябва да поеме поста. Поиска Столичният съвет отново да разгледа двата въпроса за референдум, свързани със строителството в „Младост“. По-късно председателят на Общинския съвет Елен Герджиков нарече оставката бягане от отговорност и съобщи, че на Председателски съвет ситуацията ще се коментира, за да се гарантира административното обслужване на хората. В невъзможен за разплитане възел ли се превърна управлението на района?

В предаването „Преди всички“ зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков коментира мотивите за оставка на Клисуров:

„Преди няколко дни ден преди Общинският съвет да го верифицира като избран и посочен от госпожа Иванчева като временно изпълняващ длъжността, той беше на среща при нас на Председателски съвет, в която недвусмислено заяви, че не желае и не се чувства в състояние да поеме такава отговорност. Още тогава си личеше, че персонално той въобще не е убеден от необходимостта, смисъла и ползата от това действие. И като че ли временно се съгласи, но буквално в рамките на този съвет, в този час и нещо, му беше подсказано от не един и двама колеги, че нормативно да поеме отговорността, не го освобождава от възможността персонално да излезе в отпуск, болничен или да си подаде оставка“.

"Кметовете и заместник-кметовете на районните администрации могат да изглеждат политически избрани и оторизирани от хората лица, но на практика имат и много задължения, които въобще не са маловажни", подчерта Иван Велков.

Според него най-вероятният нов временно изпълняващ длъжността кмет на Общината ще бъде единственият в момента заместник районен кмет арх. Румен Русев. Общинския съвет трябва да намери решение на ситуацията до утре, уточни Велков:

"В четвъртък има Председателски съвет. Още днес ще бъде уточнена програмата и една от темите ще бъде тази – да излезем от ситуацията. Без реална децентрализация точно тези районни кметове, а и не само районните, но и на по-малките общини, нямат практически много инструменти да решават реално проблемите на хората, които са ги избрали".

Димитър Дизов от "За Зелен "Младост", инициативния комитет, който издигна Десислава Иванчева за кмет на „Младост“, заяви, че един от мотивите Владимир Клисуров да се оттегли от поста е заради това, че е длъжен да позволява застрояването на "Младост":

„За част от нас това е предаване на каузата. За други, включително и за мен, това е едно достойно оттегляне от капана на СОС и Столична община, в който той е принуден да подписва бетонния апокалипсис на „Младост“. Този апокалипсис е разрешен от арх. Здравков и Столична община, защото районните кметове нямат правомощия да спират строежите. Освен това Клисуров и Русев трябва да изпълняват работа за четирима кметове, тъй като, докато не бъдат освободени от длъжност Иванчева и Петрова, няма как да бъдат назначени други хора на тяхно място. Третата причина е, че човекът си има жена и дете и изправяйки се срещу машината за репресии и манипулации без политически гръб, без собствени медии и без обръчи от фирми, се оказва, че за година и половина, ако си обикновен гражданин, като нищо можеш да светнеш като коледна елха“.

"Гражданска инициатива без политически гръб в България е обречена", смята Дизов:

„В момента нямаме полезни ходове. Няма да се откажем да се борим срещу застрояването на „Младост“, но в момента не виждаме какво повече можем да направим. Районният кмет просто няма правомощия“.

Целия разговор можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна