Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изселници в Турция разреждат пътуванията до България заради срива на лирата

Повечето наши изселници в Турция съчетават лятната си ваканция в България с подмяна на личните документи.
Снимка: БГНЕС

Наши изселници в Турция обмислят да разредят пътуванията до България заради срива на турската лира. В последните седмици валутата на южната ни съседка бележи значителен спад, като в средата на април бяха достигнати нива от 37 стотинки за лира. 
   

Традиционна изселниците от Кърджали се връщат по родните си места за по-дълга ваканция през лятото. Пенсионерите идват още през април и се прибират обратно в Турция през октомври. Повечето от пристигащите съчетават почивката с подмяна на лични документи. Пред паспортната служба вече се вият опашки. Идващите от Бурса и Измир признават, че сривът на турската валута удря семейните им бюджети и ще им бъде все по-трудно да идват в България, защото нямат сметка. 

Мнозина от жителите на Кърджали смятат, че моментът е изгоден за пазаруване в Турция, търговци обаче ги опровергават. Най-често местните отскачат до Одрин, който е само на 10 километра от границата. Пазаруват перилни препарати, ядки и локум, детски и бебешки продукти. Кметът на село Ранилист Гюлтекин Фаик допълва, че със задграничното пазаруване хората гласят чеиза на дъщерите си, купуват и битова техника. В Ранилист практикуват т.нар. споделено пътуване и отправяйки се към Одрин си поделят разходите оп пътуването. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени