Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как безопасно да използваме слушалките в ерата на смартфоните

Снимка: Pixabay

Умеем ли да използваме слушалките по безопасен за слуха ни начин? Каква трябва да е силата на звука от тях и продължителността на слушането, за да не увредим слуха си? Какви са предимствата и недостатъците на отделните видове слушалки? Отговори на тези въпроси потърси репортерът Андрей Борисов, който разговаря с УНГ-специалиста проф. д-р Стефан Лолов.

Както при всички вредни въздействия, така и при ползването на слушалки, строго определена граница няма, но има създадени нормативи, обясни той.

„Приблизително 80 децибела се смята за една относително безопасна граница, което за съпоставка може да кажем, че е шумът, който има на едно средно натоварено кръстовище. Безопасно време, безопасна граница няма, но за употреба на слушалки напоследък е популярно правилото 60/60, което означава, че ако слушалките се пускат на около 60% от усилването, за което е предназначен уредът, и се слушат по-малко от 60 минути на ден при това усилване, би трябвало да нямат отрицателен ефект върху нашия слух“, обясни проф. Лолов.

Според него функцията на добрите слушалки е не толкова да възпроизвеждат силно и качествено звука, колкото да ни изолират добре от заобикалящата среда. Той описва 4 основни вида слушалки. Първите са околоушни.

„Големи слушалки, които обхващат добре нашето ухо. Много често са много удобни, защото не деформират ушната мида и предават много добре ниските честоти. Следващите много често използвани слушалки са върхуушните. Те притискат отвсякъде ушната мида“, каза специалистът.

При вътреушните слушалки - earbuds, станали особено популярни при последните години, има коварен момент, каза проф. Лолов.

„И то е, че при едни хора влизат малко по-навътре в канала на ухото, при други малко по-навънка. Малко по-навътре сложената слушалка има по-изразен отрицателен ефект върху нашето ухо. Голям плюс при тях е, че се закрепват здраво за ухото. От друга страна обаче чисто механично, при някои хора дразнят канала на ухото и създават усещане за дискомфорт“, посочи експертът.

Четвъртият тип слушалки са слушалките по костен път. Те се опират до костта и предават вибрациите директно на вътрешното ухо и слуховия нерв.

„Смята се, че Бетовен така е чувал, когато е загубил своя слух. Захапвал е конец, който е бил закачен за пианото и по този начин, по костен път, е долавял вибрациите на пианото“, добави проф. Лолов.

При слушалките съществува делене и в зависимост от електрониката им. Слушалките с активно шумопотискане освен източник на звук, имат и приемник на звук - микрофон. Те сами генерират звук, обратен на шума. По този начин слушалките активно потискат околните шумове, тоест ние можем без да усилваме източника на звук, да потиснем околния шум, което е най-полезното, обясни проф. Лалов.

Проблемите, които може да създаде употребата на слушалки, са два типа. Първият е свързан с чисто механичното дразнене на външното ухо.

„Околоушните слушалки в горещо време водят до запарване на канала на ухото. Вътреушните слушалки, освен, че запарват канала на ухото, създават една топла влажна камера, която може да доведе до повърхностна инфекция на канала на ухото. Но това са преходни състояния, които се лекуват лесно“, каза проф. Лолов.

Истинският проблем обаче при употребата на слушалки е рискът от увреждане на вътрешното ухо и слуховия нерв. А това са неща, които съвременната медицина все още не лекува, допълни проф. Лалов.

Подробности чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!