Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев:

Няма да има значима промяна в парите от ЕС за България в следващата многогодишна финансова рамка

| обновено на 02.05.18 в 21:35
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Значима промяна в обема на европейските средства за България в следващата многогодишна финансова рамка няма да има, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в първи коментар на представения в Брюксел документ. Дончев обърна внимание, че може да разчитаме на повече постъпления от средствата за отбрана и сигурност:

"Някъде е възможно да има леко движение нагоре, някъде е възможно да има леко движение надолу. България като външна граница също ще има възможност да използва ресурса за защита на външните граници на ЕС".

Така вицепремиерът Дончев коментира проектобюджета за 2021-2027 година, представен днес от Европейската комисия. Проектът предвижда цялостно нарастване на разходите, но в същото време намаляване на кохезионните фондове и земеделските субсидии.

Вноската на България ще бъде по-голяма, но това се дължи на добрите икономически показатели, допълни финансовият министър Владислав Горанов.

Европейската комисия предложи обвързване на парите от кохезионните фондове със спазването на правилата в правовата държава. По този повод Горанов отбеляза, че „rule of law (бел. ред. върховенството на закона) се използва за опит за налагане на политическо вмешателство и неравно третиране на отделните държави“.

По въпроса дали България ще може да се възползва от инструментите за подпомагане на държавите, тръгнали по пътя на еврозоната, финансовият министър сподели, че „трябва сами да си решаваме домашното, т.е. ако разчитаме на даден инструмент, за да изпълним критериите за членство в еврозоната, то е лошо за нас“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна