Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англичаните гласуват в местни избори

| обновено на 03.05.18 в 07:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес англичаните гласуват в местни избори. Те ще избират 4 000 съветници в 150 района. Управляващата Консервативна партия на Тереза Мей се очаква да загуби позиции в Лондон. Както навсякъде, на местните избори се гледа като на реалистична картина за политическите нагласи на населението.

Днес в Обединеното кралство гласуват само англичаните. Местните избори в останалите части - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - ще бъдат по друго време. Местните избори засягат най-вече всекидневния живот на хората за неща като събирането на боклука, изправността на пътищата и състоянието на местните паркове. Общински съветници могат да са представители на основните партии, както и независими кандидати. Ще се проведат и 6 избори за кмет - в четири лондонски квартала, както и за кметове на Уотфорд и Шефийлд.

Предварителните прогнози са доста противоречиви за представянето на двете основни партии, но според анкета на YouGov в Лондон лейбъристите изпреварват значително консерваторите с 54 срещу 28 процента подкрепа, като се очаква три от досегашните твърдини на консерваторите в столицата да преминат под контрола на лейбъристите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени