Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската валута удари ново рекордно дъно от 4,21 лири за 1 щатски долар

Снимка: БГНЕС

Турската лира се намира под силен натиск за пореден ден на търговията през настоящата седмица, след като инфлацията в страната нарасна през април по-силно от очакваното.

Според Турския статистически институт индексът на потребителски цени (CPI) се повиши през април с 1,87% на месечна база и нарасна на годишна база с цели 10,85% след повишение с 10,23% през март. Това е най-високата инфлация в страната от началото на годината и над осредните прогнози за нейно повишение с 10,45%.

Индексът на производствени цени (PPI) пък нарасна през април с цели 16,37% спрямо година по-рано и след повишение с 14,28% през март, достигайки най-високо ниво от ноември 2017-а година. Това е знак, че потребителската инфлация ще продължава да се ускорява и през следващите месеци.

Рязкото нарастване на инфлацията засилва инвеститорските опасения, че Турската централна банка ще успее да се справи с прегряващата икономика с оглед на факта, че президентът на страната Ердоган е твърд противник на политиката на увеличаване на лихвените ставки.

                                                                                                                                           Графика долар/турска лира

СнимкаПо-рано тази седмица турската лира беше подложена на агресивни продажби, след като на 1-ви май "Стандард енд Пуърс" изненадващо намали дългосрочния суверенен рейтинг на Турция дълбоко в територията, известна като "боклук" (територия на силно рисков кредитен рейтинг), цитирайки именно притесненията си относно инфлационните перспективи.

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на страната до "ВВ"/В" от "ВВ/В".

Всичко това подложи местната валута на силен натиск, като в началото на днешната европейска търговия щатският долар поскъпна до нов исторически връх от 4,2126 турски лири. В същото време еврото поскъпна до двуседмичен връх от 5,0507 турски лира, но за сега остава под неговия исторически връх около 5,1923 нивото от 11-и април на фона на слабостта на единната валута спрямо щатския долар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!