Денят на свободните медии в Словакия – недоволството продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 160 журналисти от различни словашки издания днес излизат с подписка в подкрепа на журналистите от общественото радио и телевизия, които алармираха за процеси на "нормализация" – термин, използван като еквивалент на снишаването след потушаването на Пражката пролет през 1968 г. – снишаване и нормализация, които според тях са настъпили в обществената медия 2 месеца след убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Колегията от различни издания излиза в подкрепа на журналистите, които според тях са обявени за врагове от обществената медия. Това става в Деня на свободните медии, обявен от ООН.

Преди да бъде убит, Ян Куциак разследва злоупотребите с еврофондове и политици, стигащи до ниво премиер, за финансови злоупотреби и връзки с италианската мафия.

„Вън мафията от моята страна“ – се чете на плакат по време на поредния протест на движението, което започва след убийството и постепенно се превръща в движение „За прилична, почтена Словакия“ (Decent Slovakia). Протестите започват в социалните мрежи, а двигатели са група съвсем млади жени. 

Срещам ги в Братислава на 4-тата международна конференция "Лице в лице: граждански актьори в конфликт". Едната е Катарина Наги Пазмани (Katarína Nagy Pázmány):

„На първите демонстрации дойдоха близо 25 хил. души – това беше много даже и за началото. От информацията, която излизаше от разследването за Ян след убийството му, разбрахме, че нещата наистина са сериозни, че ни засягат всички нас и че трябва да продължим“.

Каролина Фарска и Ирина Недева

Постепенно протестиращите стигнаха 40 хиляди души. Едно от лицата зад протеста е Каролина Фарска (Karolína Farská), която все още е ученичка:

„Първото нещо, което направихме, беше демонстрация и мемориал за Ян. Нямахме искания, просто знаехме, че повече не може така, че политиците са отговорни за случващото се“.

За Таня, която също е част от протеста, протестът е всекидневен ангажимент, защото подготовката за всяка демонстрация е в нейния апартамент.  

Катерина Наги добави: „Имахме само две искания. Първо – правителство, в което да можем да имаме доверие, почтени хора. Второ – независимо разследване на убийството на Ян Куциак“.

Каролина Фарска (втората отляво) и Катарина Наги (до нея отдясно)

Протестите доведоха до оставката на министър-председателя Роберт Фицо. Беше сменен вътрешният министър.

Разследването на Ян Куциак обаче продължава и след убийството му, прави го неговият колега Мартин Турчек (Martin Turček) от изданието, в което е работил Ян, в сътрудничество с Международния консорциум за резследваща журналистика. 

Според него след убийството за първи път частните медии са преодоляли конкорунцията и гонитбата на рейтинги, и са публикували синхронно последното разследване на Ян Куцияк. В обществената медия, обаче, каза Мартин Турчек специално за Хоризонт, тръгват други процеси:

„Не мисля, че има голям ефект от оставките върху свободата на медиите. Очаквах големи неща след убийството и оставката, надявах се, че всеки политик и всеки гражданин ще се бори наистина медиите да са свободни. Ние, журналистите, се опитваме да го правим, но при началниците нещата не изглеждат така. Например в общественото радио и телевизия става точно обратното. …За нас е шок – 2 месеца след убийството на разследващ журналист, да видим, че в общественото радио и телевизия са уволнени журналисти, които са солидарни с движението, породено от убийството на колега, и то качествени, добри журналисти. Преди ден петима журналисти са били уволнени. Те са подписали документ, обвиняващ директора на телевизията във вътрешен натиск. В последните 2 месеца мисля, че са уволнени 10 колеги, защото са били критични за посоката, в която се движи телевизията“.

Турчек смята, че в обществената медия са видими връзките на управляващите медията с политическия елит.

Днес в Деня на свободни медии се очаква да излезе позиция за случващото се в обществената медия в Словакия. 

Целият репортаж на Ирина Недева от Братислава чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Преглед на българския печат

Вестник „Земя“ цитира думи на посланика на Русия у нас Анатолий Макаров, че „Турски поток“ минава през България“. Той заявил това в отговор на въпрос на пресконференция, като казал: „...планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България“. Изданието, заедно с  „Дума“, коментира и протеста на строителите с обобщението, че е..

публикувано на 13.12.18 в 07:11

120 фазана ще бъдат пуснати на свобода в природата

120 деца от столични училища днес ще пуснат на свобода  в природата 120 фазана. Инициативата е на Съюза на ловците и риболовците в България по повод 120-та годишнина на организацията. С тази идея ние припомняме, че преди да стрелят по дивеч, ловците се грижат за него, заяви Васил Василев - председател на Съюза: „Всички ловци полагат..

публикувано на 13.12.18 в 04:44

Агенцията по заетостта ще награди своите най-добри партньори сред работодателите

За 15-та поредна година Агенцията по заетостта ще връчи традиционните годишни награди „Работодател на годината”, за да отличи 12 от най-успешните си партньори сред бизнеса, работили през годината с екипите на Бюрата по труда. Наградените компании са разделени в две категории - работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар и..

публикувано на 13.12.18 в 04:23
община Ловеч

Обществено обсъждане за управлението на жп подлез се организира в Ловеч

В Ловеч се организира обществено обсъждане за предоставяне от Министерски съвет за управление от Общината на подлеза на ЖП гарата на града. Той който е публична държавна собственост, но от години е затворен заради лошото си състояние. Мотивите за това са, че през последните 5-6 години съоръжението е забранено за ползване от гражданите,..

публикувано на 13.12.18 в 04:16

Чепеларци блокират пътя Смолян-Пловдив в знак на протест срещу закриването на прокуратурата в града

Жителите на Чепеларе блокират за два часа главния път Смолян - Пловдив, като се обявяват против решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в града от 1-ви януари 2019 г. Основният път, който е вход и изход за Смоленска област ще бъде затворен от 11 часа. Това е четвърти по ред протест на чепеларци, които са..

публикувано на 13.12.18 в 04:00

Благотворителен концерт за закупуване на носии за танцови състави от Сиктивкар ще се състои в Ловеч

В Ловеч тази вечер ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за закупуване на национални фолклорни костюми за танцови състави на българската общност в побратимения на Ловеч  град Сиктивкар, Република Коми. Идеята за благотворителната инициатива е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. С нея откликва на молбата на българите..

публикувано на 13.12.18 в 03:42

Археолози откриха позлатена колесница в Китай

В Китай археолози откриха позлатена колесница, която датира отпреди повече от две хилядолетия, съобщи "Лайф". Тя е украсена с надписи и позлатени емблеми с изображения на животни. Това навежда на мисълта, че собственикът й имал бил богат и влиятелен човек, може би на владетел. Археолози от Китайската академия за обществени науки попаднали..

публикувано на 13.12.18 в 03:29