Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГРЕКО: Има връщане назад на процеса в борбата с корупцията в много страни членки на ЕС

Групата на държавите, борещи се с корупцията, известна със съкращението ГРЕКО към ​Съветът на Европа предупреждава, че ​има връщане назад на процеса в борбата с корупцията​ в много страни членки.​ Ирина Недева разговаря с директора на ГРЕКО Мартин Мчела:

„2017 година беше мрачна за борбата с корупцията, защото имаме 3 елемента, които не ни удовлетворяват. Един от тях е в прилагането на изключителните препоръки, дадени към държави членки на групата за борба с корупцията, и затова искаме тези страни да ускорят борбата“.

България е изпълнила 12 от 19 препоръки, обясни Мчела: „България беше получила 19 препоръки и е изпълнила 12 от тях, което е добре, но седем от тях все още не са изпълнени. Има няколко препоръки по отношение на борбата с корупцията сред депутатите, защото Законът за превенция на корупцията е все още само проект и ние искаме да видим дали той ще бъде приет от парламента".

Законът беше приет и засяга депутати и министри, но докладът на ГРЕКО е приключен преди да бъде приет той:

Същото се отнася и до съдебната система - там има 2 теми, по които все още имаме безпокойства. Конституционните промени изпълняват в голяма степен препоръките. ВСС беше модифициран, но все още очакваме броят на представителите, избрани от Народното събрание, за членове и на двете колегии на съдийската и на прокурорската, да бъде намален, така че повече от половината гласове за избор на прокурор да идват от съдиите. Това ще намали риска от политическо влияние върху съдебната система".

Според председателя на ГРЕКО Мартин Мчела втората тема по отношение на България е свързана с изискването за петгодишен стаж за съдиите, за кандидатиране за членство във ВСС:

„Личното ми мнение е, че това трябва изобщо да бъде отменено, защото от него няма смисъл“.

Според Мартин Мчела не е случайно, че този годишен доклад включва и статия на синовете на убитата разследваща журналистка в Малта Дафне Галиция: „Свободните медии са изключително важни, разследващата журналистика помага за разкриване на корупцията. Затова публикувахме текста на синовете на Дафне Галиция. Имаме сериозни основания да смятаме, че убийството й е свързано с разследванията й върху корупцията“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени