Eмисия новини
от 03.00 часа

„Лети, лети… слон!“ - приказки за съвременни деца

Как се пишат приказки днес, за съвременните, преситени от най-различни забавления деца? Във всеки случай не бива да е поучително и дидактично. Днешните деца са достатъчно наставлявани и в училище, и вкъщи - казва Севдалин Генов, съавтор с Кръстю Пастухов на книгата "Лени, лети… слон", която имаше своето представяне на Софийския международeн литературен фестивал.
„Идеята на приказките в "Лети, лети… слон" е детето да се усети свободно, да се забавлява. Ако връзката с четеното и доверието към книгата не се изгради отрано, после става много трудно. Приказки трябва да се пишат на разбираем език, с намигане, с небивалици и фойерверки, които да грабнат от самото начало вниманието на децата и да провокират въображението им" – изтъква авторът. А илюстрациите на Андрей Кулев и Ася Кованова доразвиват посланието.
„Лети, лети… слон!“ показва, че съществува литература, написана специално за децата и ако тя е написана с уважение към слушателите  (по-късно - читатели), и ако е написана талантливо, това е стойностно творчество.
Още от

Последно в

Всички новини в Култура: днес | вчера