Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Андреева: Производството на знаковото розово масло трябва да излезе на светло

Продуктът, който излиза навън, трябва да има всички характеристики на качественото българско розово масло

Снимка: БГНЕС

Производството на розово масло по веригата от засаждането на розовия цвят, през брането и изкупуването му до крайния етап – производството на масло да излезе изцяло на светло. С тази амбиция започва тазгодишният розобер Националната асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“, каза в предаването "Преди всички" Гергана Андреева, изпълнителен директор на Асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

Тази година Асоциацията излезе с позиция розовият цвят да се изкупува само с документи за произход и ясни доказателства за собственост на площите, от които идва, както и да се изкупува само цвят с нужната чистота, доказани добри условия на отглеждане и сортов произход. Ще съблюдаваме за производството и износа само на масло с необходимите показатели, посочи Андреева и допълни, че имат споразумение с Министерството на земеделието за създаване на вътрешно контролно звено. То ще следи за спазването на законовите норми и добрите производствени практики.  

Знаковото българско производство е вече на 300 години. През последните 10 години, в условията на пазарна икономика редица производители предприеха изкупуване на цвят от нерегламентирани източници с недоказана сортова чистота, което е задължително условие за производството на качествено розово масло, обясни Гергана Андреева: 

„Нашите членове, които обединява Асоциацията, са абсолютно на светло – производители, които работят качествено и ние искаме да няма такива неконтролирани производства, защото продуктът, който излиза навън, е с претенцията да бъде качествено българско розово масло.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени