Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърлиха предложението за отдаване под наем на екопътеките до Стобските пирамиди

| обновено на 04.05.18 в 12:01
Вкаменените сватове са най-известната композиция в Стобските пирамиди край град Кочериново, природен феномен, привличащ много туристи.
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в Кочериново единодушно отхвърлиха предложението за отдаване под аренда или на концесия на двете екопътеки, водещи до природния феномен Стобски пирамиди над кюстендилското село Стоб. Решението беше аплодирано от присъстващи на заседанието десетки жители на селото. 

Повече от час продължиха дебатите дали природният феномен може да се отдаде на частно външно дружество. 
Кметът на село Стоб Георги Ставрев не скри емоцията си: "Напрежението в селото е невероятно и ако беше решено обратното, не мога да отговарям". 
По-рано днес жители на кюстендилското село Стоб се обявиха против намерението на Общината в Кочериново да отдаде под аренда двете екопътеки към природния феномен Стобски пирамиди. По време на обсъждането обсъждането на темата в Общинския съвет недоволните граждани заявиха, че ще започнат протести, ако решението бъде прието. 
В Стоб са категорични, че Стобските пирамиди трябва да останат с досегашния си статут и да не са частни. Кметът Георги Ставрев:
"И на двете пътеки работят четири служителки, които са касиерки, събират такса с касов апарат, както е по закон, парите се отчитат в общината. Знаем вече за всяка година колко пари се изкарват, така че за мен това е без коментар. Не знаем кой ще е собственикът". 
Оказва се обаче, че въпреки високата посещаемост, дали заради лошо управление, или неефективна система по пропускателния режим, но Стобските пирамиди засега носят само загуби, твърди кметът на общината Иван Минков:
"Всяка година се субсидира с около 6 хиляди лева. Билети се късат, дават се, обаче е на загуба. Всяка година даваме за поддръжки и не можем да се справим". 
Решението на съветниците се очаква в ранния следобед.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени