Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира се срива до нови исторически дъна за втора поредна сесия на търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък турската лира се обезценява до ново историческо дъно спрямо щатския долар за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да изразяват притеснения относно способността на Централната банка на Турция да се справи с двуцифрената инфлация в страната.

Сериозното отслабване на турската лира стартира по-рано тази седмица, след като на 1-ви май рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали изненадващо дългосрочния суверенен рейтинг на Турция дълбоко в територията, известна като "боклук" (територия на силно рисков кредитен рейтинг), цитирайки именно притесненията си относно инфлационните перспективи. "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на страната до "ВВ"/В" от "ВВ/В".

Спадът на лирата се задълбочи в четвъртък като реакция на данни на Турския статистически институт, според които индексът на потребителски цени (CPI) се повиши през април с 1,87% на месечна база и нарасна на годишна база с цели 10,85% след повишение с 10,23% през март. Това е най-високата инфлация в страната от началото на годината и над осреднените прогнози за нейно повишение с 10,45%.

Рязкото нарастване на инфлацията засилва инвеститорските опасения, че Централната банка на страната ще успее да се справи с прегряващата икономика с оглед на факта, че президентът на страната Ердоган е твърд противник на политиката на увеличаване на лихвените ставки.

                                                                                                                                    Графика на долар / турска лира

Снимка

Нарастването на инфлацията с почти 11% на годишна база през април доведе до нова вълна от продажби на турската лира, като от началото на годината тя се обезцени спрямо американския долар с близо 10%. Трябва да се има предвид, че двуцифрената инфлация е най-належащият икономически проблем на Турция и нарастваща тревога за президента Реджеп Ердоган и неговата управляваща партия преди предстоящите на 24-ти юни предсрочни избори в страната.

Ердоган, който сам се определя като "враг на лихвените проценти", многократно призова за по-ниски разходи по заеми, за да се подкрепи растежа на отпусканите банкови кредити и за да се стимулира икономиката. В същото време нежеланието на Централната банка да затегне (да повиши) лихвените ставки с оглед на високата инфлация поражда опасения, че тя се намира под силен политически натиск.

Всичко това лежи в основата на днешната продължаваща обезценка на турската лира, като в началото на петъчната  европейска търговия щатският долар удари нов рекорден исторически връх около 4,2499 турски лири. Обезценката на турската лира с около 10% от началото на годината я прави една от най-слабо представящите се валути от т.нар. "развиващи се пазари".

В същото време еврото поскъпва към нов двуседмичен връх от 5,0882 турски лири, но за сега остава под неговия исторически връх около 5,1923 нивото от 11-и април на фона на слабостта на единната валута спрямо щатския долар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна