Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни изразиха надежда за нова техника

Снимка: БГНЕС

Дни преди празника на Българската армия се сещаме за военните, които помагат и в мирно време. За хората от различни населени места тези военни са герои, защото са им помогнали през тежките зимни месеци, когато са били откъснати от света.

Преспи от по няколко метра, закъсали коли, блокирани села – това беше реалността през изминалата зима за хората от община Никопол и Белене. Там, където няма шанс да се справи общината, идват военните. Капитан Йордан Йорданов – командир на ротата за инженерна поддръжка от поделението в Белене, разказва, че е имало дни тази зима, в които ситуацията е била много тежка. Военните са носили на хората от някои села в общината хляб и медикаменти. Хората са били благодарни и очаровани.

„10 години съм постоянно в тези модули. На тези места, където ние пробихме преспите и стигнахме до бедстващото население, няма кой да стигне, освен армията“, каза ефрейтор Ганков.

Приносът на военните в Белене признават и кметовете от населените места. Кметът на село Любеново Таня Борисова обяснява, че помощта на военните е била навременна и професионална.

Военният министър се обърна към тях с благодарност:

„За пореден път вие и тази зима, която може би изненада някъде държавните и общинските власти, но именно благодарение на вас хората в блокираните населени места можеха да се придвижват свободно, да бъдат снабдявани и да се чувстват сигурни. Благодаря ви за усилията!“.

Военните обаче се надяват за нова техника, а за празника си пожелаха здраве.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени