Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинка, бягаща от Донбас: Не мога да се върна там, за тях аз съм предател

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето случаи, които разглежда Държавната агенция за бежанците (ДАБ) у нас, за даване на убежище или хуманитарен статут, касаят съдбата на хора, бягащи от войната в Сирия, конфликтите в Близкия и Среден Изток. В сянка обаче остават съдбите на хора, търсещи спасение у нас заради военни действия и размирици в други близки територии. Такъв е случаят на Татяна Кондратюк и нейната дъщеря Анна, които са от град Лисичанск, Донбас. Тя е поискала убежище в България. Проблемът ѝ е, че е дошла легално в страната ни, за което ѝ помогнал нейният сънародник, а по-късно и съпруг - Алексей Науменко, който от 35 години живее в село Гърмен. Заради това Държавната агенция за бежанците отказва да приеме нейните аргументи, че е бягала от войната там, за да спаси живота на дъщеря си и своя.

Заради военния конфликт в Донбас стотици хиляди жители на обстрелваната от украинци и руснаци територия напуснаха родните си места. Над 200 хиляди украинци, несъгласни с политиката на държавата, потърсиха убежище в Русия.

Татяна Кондратюк и дъщеря ѝ Анна подават искане в ДАБ за закрила и законно пребиваване в страната ни, като получат бежански или хуманитарен статут. Агенцията им отказва с аргумента, че те са влезли в страната легално, с приглашение за тримесечно гостуване. Освен това нямало данни, че в родината им животът им е бил в опасност, тъй като в техния град нямало военни действия. Освен това не били упоменали в искането си, че животът им е бил застрашен. Татяна обжалват решението на агенцията в Софийския градски съд, който се произнася в нейна полза. ДАБ обжалва решението пред ВАС, който пък приема аргументите на агенцията.

Всички жители на община Гърмен подкрепят Татяна и дъщеря ѝ и събират подписка в тяхна защита и срещу екстрадирането им.

Пред „Хоризонт“ Татяна Кондратюк каза:

„Искам да съм тук легално, както е по закон. В моята родина беше и е опасно, там се стреля, градът ни е граничен, всеки ден имаше взривове. Как да отида там? Ако замина, връщане няма. Поисках убежище, защото животът ни беше в опасност. А сега ме карат да се върна там, за да си оправя документите. Да отида и да им кажа „здравейте“ - как ви звучи?! Не мога да се върна там. За тях аз съм предател, аз съм враг“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна