Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпва към нов връх за годината след доклада за състоянието на пазара на труда в САЩ през април

Щатският долар продължава да поскъпва спрямо останалите основни валути въпреки смесения доклад на Департамента по труда за април, тъй като днешните данни сякаш не намаляват шансовете за по-агресивна политика на Фед по отношение на затягане на американските лихви.

Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, продължават да оценяват на около 38% вероятността за четирикратно вдигане на основната лихва на Фед през настоящата година, спрямо 41% преди днешния доклад за пазара на труда и спрямо 48% в края на вчерашната търговия. Известно понижение има и при доходността на американските държавни облигации, като доходността на 10-годишни книжа се понижава към 2,931% от сутрешни нива около 2,95%, като за кратко тя дори падна след днешния доклад към 2,918%.

След първоначално колебание, индексът на долара спрямо останалите шест основни валути поднови своето възходящо движение, което е в сила от средата на април, нараствайки с 0,48% към ново най-високо ниво за настоящата година от 92,88 пункта.

В същото време еврото се понижава с 0,54% към 5-месечно дъно от 1,1910 долара (най-ниско ниво от 28-и декември 2017-а година) с оглед и на днешната предна серия по-слаби икономически данни от еврозоната (за продажбите на дребно през март и за бизнес активността през април).

Британската лира се понижава с 0,47% и вече се търгува около 4-месечно дъно към 1,3487 долара. Зелените пари поскъпват и над нивото на паритет спрямо швейцарския франк (над 1,0000) за пръв път от ноември 2017-а година, като в същото време доларът заличи изцяло днешното си понижение до 108,65 японски йени, търгувайки се обратно над 109,00 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени