Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на привърженици на опозиционера Алексей Навални се провеждат в Русия

2
Снимка: архив, Ангел Григоров, БНР

В Русия започнаха протести на привърженици на опозиционера Алексей Навални. Митинги са планирани в 90 града, като някои са разрешени от местните власти, а други, в Москва и Санкт Петербург например, не са. 
Протести вече се състояха в Новосибирск, Иркутск, Бернаул, Томск и Владивосток. Участниците поискаха борба срещу корупцията, бедността и неравенството и се обявиха против опитите за блокиране на популярната система за съобщения „Телеграм“. 
Още вчера полицията арестува няколко привърженици на Навални в различни райони на Русия. Навални искаше да протестира на улица „Тверская“ в Москва. Властите му предложиха алтернативни варианти, които той не прие. Още на 30 април, по време на митинга в защита на месинджъра „Телеграм“, полковник от полицията официално предупреди Навални да не призовава към участие в акцията на „Тверская“, а опозиционерът му отговори, че ще се видят на 5 май именно там. 
Според Навални потенциални участници в протестите са 53 милиона руснаци, които не гласуваха на последните президентски избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени