Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Борбата с тероризма, политическите и военни въпроси ще позволят повторно изграждане на френско-американските отношения

Снимка: БТА

Борбата с тероризма, политическите и военни въпроси ще позволят повторно изграждане на френско-американските отношения, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за седмичника "Журнал дю диманш", цитирано от Франс прес. "В евроатлантически план е необходимо повторно изграждане на стратегията с президента на САЩ Доналд Тръмп, като се концентрираме върху политическо-военните въпроси и борбата срещу тероризма", заявява Макрон в дългото интервю, посветено на външната политика. Той уверява, че преговаря с американския президент, "знаейки отлично, че неговата външна политика продължава да отговаря на нуждите на вътрешната политика" и има анти-иранска насоченост.

Макрон заяви, че след предполагаемата сирийска химическа атака, Тръмп е решил да нанесе удари по Сирия едва след като е говорил с него. Френският президент му е казал, че "сирийският президент Башар Асад ни изпробва, че не може да става и дума да се води война в Сирия, но че предвид доказателствата, с които разполагаме, съвместен удар по химическите обекти е от решаващо значение за доверието към нас". Освен това ударите са важни и за сдържане на режима в Дамаск, добавил е Макрон, според който те са били успешна съвместна операция.

По отношение на ядреното споразумение с Иран, от което Тръмп може да изтегли САЩ след по-малко от седмица, "се опитвам да му напомня за вътрешната логика на различните въпроси, свързани с Иран", заяви Макрон. По време на неотдавнашното си посещение във Вашингтон обаче той изрази песимизъм за способността си да убеди американския си колега, припомня АФП.

Президентът заявява в интервюто, че френско-руски диалог за Сирия е помогнал да се предаде послание на сирийския режим. Руският президент Владимир Путин разбра, че не съм неоконсерватор, не съм привърженик на намесата, не искам да водя война със сирийския режим, подчертава Макрон, според който разговора с руския му колега в деня на ударите е бил спокоен. "Мисля, че той разбра нашата решимост, както и че искам да избегна ескалация", добави той.

Няколко часа след ударите, нанесени от Франция, САЩ и Великобритания, Путин ги осъди категорично, определяйки ги като акт на агресия срещу суверенна държава, припомня АФП. На следващия ден той предупреди, че нови подобни действия биха довели до хаос в международните отношения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна