Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

180 българи бяха блокирани на летището в Рим, след като нискотарифна авиокомпания отмени полета им за София

Снимка: БГНЕС


Двама служители на българското посолство са изпратени да съдействат на 180-те ни сънародници, които бяха  блокирани на летище "Чампино" в Рим, след като самолет на  "Райън еър" отмени полета си до София. Посолството съдейства за осигуряване на алтернативен транспорт на българските граждани, съобщиха от министерството на външните работи. От МВнР  обясниха за "Хоризонт" , че голяма част от  пътниците вече е  пренасочена към други полети, най-вече от Пиза. 
Актуална информация може да се получи на  телефон за спешни случаи на българското посолство в Рим:
Телефон: 06 322 4640 и 06 322 4643; Факс: : 06 322 61 22 и 06 3224656; Дежурен телефон в извънработно време: 06 322 4640 и 06 322 4643.
Част от българите, останали на летище „Чампино“ в Рим, обаче казаха пред „Хоризонт“, че сами търсят алтернатива за прибиране в родината. Петя Михова, която е сред пътниците на летището в италианската столица и вече е изпуснала и полета си от София за Айндховен, където учи, разказа:

 "Не сме получили някакво съдействие досега. Никой не се е появил и всеки си търси сам решение за себе си. Повечето хора си купиха на техни разноски билети и ще се прекачват или от Румъния, или от Болоня до София. Други хора прецениха, че ще резервират хотел пак с техни лични средства и ще отпътуват утре или вдругиден за София. Казаха ми, че сутринта някой имало от посолството тук, който бил помогнал, но къде е бил този някой от посолството, как е помогнал, като всички от самолета чакахме на едно гише да ни обслужи служителка-представителка на "Райън еър". В момента се намирам на летището, понеже си взехме полет с прекачване с други българи до Румъния и оттам по някакъв начин до София", каза Михова пред Националното радио. 
От МВнР обясниха, че за 34 от пътниците няма яснота кака ще се приберат в София, но се работи по случая.

Никой не е дал на пасажерите обяснение, защо полетът е отменен, каза Огнян Манолев за предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Той е бил в Рим на почивка заедно с малките си деца.  Манолев разказа, че са получили имейл за отмяната на полета, отсъствал е представител на "Райън еър":


„Алтернативата, която ни е предложена е на 11 май. Тогава има полет. Това е след 4 дена – доста време да седим на летището. Алтернативен транспорт не ни е предложен. Някои тръгнаха за другото голямо летище в Рим, но билетите са доста скъпи. Те са през Скопие, през Букурещ, през Париж за България./.../ Една група от 20-22 жени се чудят накъде да хванат. Нямат и роуминг.  Ужасно е положението".


„Имаше полет от Рим - "Чампино" до София, който не се състоя и беше отменен изцяло 10 минути преди излитането му, без никаква предварителна информация. Всички пътуващи чакаха на летището. Информацията, която дадоха, беше, че са отменили полета, защото самолетът, който е трябвало да кацне на нашето летище, е кацнал на другото летище в Рим, защото рано сутринта е имало много мъгла. Започнаха да предлагат по единични места, по две-три места за различни дестинации, примерно до Атина - в Атина трябва да спиш една вечер, после да вземеш автобус или да вземеш самолет, за да стигнеш до София“, разказа Петя Михова. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна