Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-председателят на парламентарната правна комисия Християн Митев:

Еврорегламентът за защита на личните данни има пряко действие и не налага законови промени

Промените в нормативната уредба са по-скоро за вътрешна употреба

Християн Митев
Снимка: БГНЕС

Европейския регламент за защита на личните данни, който трябва да се прилага у нас от 25 май, има пряко действие и неговите норми влизат автоматично в сила. В този случай не е необходимо синхронизиране на нашия закон или на законодателствата на държавите-членки с него. Това обясни в предаването „Преди всички“ Християн Митев, заместник-председател на правната комисия в Народното събрание, който коментира темата за готовността ни да защитим личните данни.

Запитан има ли риск до 25 май законодателните изменения, касаещи променения режим за защита на личните данни, да не са все още в дневния ред на парламента, Митев декларира готовността на правната комисия и на парламента да разгледат по най-бързия начин тези промени, когато бъдат внесени. Митев подчерта, че тъкмо заради прякото действие на регламента не споделя опасенията на отделни институции, че България може да бъде санкционирана. Промените все още не са приети от Министерския съвет, за да могат да бъдат внесени в Народното събрание, уточни той:

„Те могат да бъдат направени в спешен порядък и максимално бързо да бъдат приети. Пак казвам, независимо дали ще бъдат приети до 25 май или не, регламентът има пряко действие и не е необходимо да синхронизираме законодателството си. Това по-скоро се прави с оглед запознаване на субектите с всички детайли, които са в регламента, с оглед по-лесното възприемане на нашия Закон за защита на личните данни, отколкото на самия европейски регламент".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!