Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сидеров отменя срещата с Каракачанов и Симеонов, не ги бил оторизирал да се срещат с Нинова

| обновено на 08.05.18 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Напрежение в коалицията "Обединени патриоти". Повод за него станаха предвидени срещи между двама от съпредседателите и вицепремиери в кабинета - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с лидера на БСП Корнелия Нинова. Председателят на ПГ на ОП Волен Сидеров се възмути, че тези срещи не са съгласувани с него.

Повод за напрежението при патриотите стана поисканата от БСП оставка на правителството. Това се случи на първомайския митинг, организиран от опозицията. Последва извънредна пресконференция на управляващите, на която вицепремиерът Красимир Каракачанов отправи покана:

"Ние ще продължаваме да си работим до към пет, пет и половина, после ще пием по една бира. Даже бих поканил госпожа Нинова, ако има свободно време, ако не е седнала на агнешко".

Поканата бе приета, но с условие. Няколко дни по-късно по БНТ Корнелия Нинова обяви:

"Тази кулинарна пресконференция, на която уж мислеха за политика, но говореха за бира и агнешко, на следващия ден придоби по-сериозен израз, защото господин Каракачанов ме покани вече официално като председатели на партии да разговаряме по политики за България и конкретни решения. Приех тази покана".

Условието бе срещата да е публична. На започналите разговори между лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на БСП - Корнелия Нинова се очаква да бъдат обсъдени конкретни политики. 

След два дни с лидера на БСП ще се срещне и другият вицепремиер на патриотите - Валери Симеонов. На форум, посветен на връзката между образованието и бизнеса, той обясни:

"Решил съм да представя законопроектите, които са подготвени от НФСБ на политическите сили в парламента. Такава среща ще има с ГЕРБ, такава среща ще има с "Воля", такава среща за трети път ще има с ОП, ще има и с БСП. Какво да съгласувам?".

Ходовете на двамата вицепремиери обаче разгневиха третият съпредседател на коалицията - Волен Сидеров. В специална декларация той заяви, че „като председател на ПГ и създател на коалицията "Обединени патриоти" не е упълномощавал въпросните лица да преговарят, с която и да е партия извън управляващата коалиция”.

В декларацията на Сидеров се казва още, че "всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между "Атака", ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на ОП, затова трябва да се смятат за нелегитимни”. Сидеров отмени днешното заседание на парламентарната група и обяви, че чака обяснение на позициите на НФСБ и ВМРО по отношение на коалиционната политика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени