Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл омаловажи рисковете за развиващите се пазари, дължащи се на провежданата от Фед политика

Джером Пауъл от Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник, че Централната банка на САЩ ще информира за стратегията на провежданата от нея парична политика "колкото се може по-ясно и по-прозрачно", за да се избегнат сътресения на глобалните финансови пазари, които биха могли да повлияят негативно на чуждестранните икономики.

Говорейки на събитие в Цюрих, Швейцария, Джером Пауъл обаче отхвърли оплакванията, че усилията на Фед за стимулиране на американския икономически растеж през последното десетилетие са основна причина за нарастването на финансовите капитали във развиващите се пазари и че настоящата политика на резерва за премахване на стимулиращите мерки ще предизвика сътресения на тези пазари, посредством отлива на капитали.

"Нарастването на лихвените проценти на Федералния резерв може да не представлява толкова голям риск за световните финансови пазари и за нововъзникващите икономики, колкото смятат мнозина", отбеляза във вторник председателят на Централната банка на САЩ, цитиран от Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

"Въпреки че глобалните фактори играят важна роля, влияейки върху вътрешните финансови условия, ролята на американската парична политика е често преувеличена", посочи той на конференция, спонсорирана от Международния валутен фонд и Швейцарската централна банка.

"Аз все пак не отхвърлям потенциалните рискове, произтичащи от нормализирането на глобалната парична и лихвена политика", отбеляза Пауъл и допълни: "Усилията и на други централни банки да стимулират икономиките си, като например в Европа, също могат да се отразят, в т.ч. и на САЩ. Това може да обясни защо финансовите условия в САЩ – визирайки стойностите на акциите, облигациите, валутите, недвижимите имоти и другите активи – останаха разхлабени, въпреки че Фед започна да повишава краткосрочните лихвени проценти от декември 2015 година насам".

Той посочи, че за да се насърчи световната финансова стабилност и икономически растеж в момент, когато Федералният резерв увеличава лихвените ставки, Централната банка на САЩ ще продължава да подпомага изграждането на устойчивост във финансовата система и ще "информира за политическата си стратегия възможно най-ясно и прозрачно, за да помогне за оправдаване на очакванията и за избягването на пазарни трусове".

Според Пауъл финансовата глобализация поставя предизвикателства пред паричната политика, като изграждането на "по-силни и по-прозрачни политически рамки и на по-устойчива финансова система", и може да намали перспективите за нова политическа криза.

"Има основателни причини да мислим, че нормализирането на паричната политика в развитите икономики трябва да продължи да бъде лесно управляема за икономиките на развиващите се пазари", предположи Джером Пауъл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна