Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жельо Бойчев: Отказана ни беше информация за финансирането на сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев
Снимка: БНР

На комисията беше отказана информацията какъв е източникът на финансиране за сделката за ЧЕЗ. Това заяви в предаването „12+3“ Жельо Бойчев – председател на временната парламентарна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България, която днес ще представи своя доклад.

"Ние не можем да спрем всякакви спекулации в обществото за това какви са средствата и кой е реалният собственик. Без да знаеш какво е финансирането, никой не може да ме убеди, че някой човек е реален или краен собственик на тези активи. Тук се поставя въпросът – какво е управлението в страната?“.

С приватизацията преди време са били заложени определени изисквания към кандидатите, припомни Бойчев и добави каква е констатацията в доклада: "Една елементарна справка показва, че в момента бъдещият потенциален купувач, ако стане сделката – фирма „Инерком“ – не отговаря на нито един от тези критерии, които са били заложени навремето с идеята да раздържавим този сектор и да влязат стратегически инвеститори с опит. Това е вследствие на отказа на държавата тотално да излезе от този сектор, което води до това, че от тук нататък всеки един може да си купи електроразпределително дружество. Тук говорим за естествен монопол. Говорим за критична инфраструктура, която е жизнено важна за сигурността и социалния мир на българските граждани“.

"Наблюдава се бърз, изпреварващ процес на приватизация на елекрторазпределителните дружества, без да бъде напълно готова правно-нормативната рамка, в която ще функционират дружестват в сектора", посочи още Жельо Бойчев и добави, че това на по-късен етап създава частичен проблем.

Вторият етап на приватизацията е, когато държавата решава да се раздели с оставащите 33% с аргумента, че те не могат да служат за вземане на важни решения и влияние върху управлението на дружествата. Според доклада това решение е икономически нецелесъобразно и необосновано. "Това е тоталният отказ на държавата от влияние върху този сектор – имаме вече 100% частно дружество", отбеляза Бойчев и добави:

"Държавата получава малко под 115 млн. лв. за тези 33%. Докато няколко години преди това за 67% тя е получила около 550 млн. лв. …Ако държавата сега имаше тези проценти, тази сага с ЧЕЗ нямаше как да се развие по този начин".

Интервюто на Даниела Якова с Жельо Бойчев чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна