Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви решения се взимат в истинския Забранен град на Китай?

БНР Новини
Свилен Спасов и Вера Асенова по време на българската премиера на книгата „Китай – събуждането на един гигант“ на Хенри Полсън
Снимка: Невена Праматарова

Бившият министър на финансите на САЩ Хенри Полсън прави цялостен анализ на генезиса и развитието на новата китайска цивилизация в книгата си „Китай – събуждането на един гигант“. Полсън е един от малкото допуснати в истинския „Забранен град" на Китай и с книгата си ни дава възможност да надникнем в него и в процесите, които го управляват.

Как Китай се превърна в икономическа супер сила? Кои са най-добрите начини западните бизнесмени и политически лидери да работят или да се конкурират с Китай? И още: Как американската администрация преговаря и влияе на Китай по теми като авторитарното управление, мащабното замърсяване, огромното население и повишаващите се очаквания за икономически просперитет и сигурност в световен мащаб? Това са само част от въпросите и темите на анализ в изданието.
Хенри Полсън, известен като чужденецът в най-топли отношения с Китай, е бивш директор на Goldman Sachs и министър на финансите на САЩ между 2006 – 2009 г. Той е работил с най-високопоставените китайски политици и е инициатор за създаване на училище по Управление и икономика към Университет номер 1 в Китай – Цинхуа. Почти всички лидери на Китай след Дън Сяопин са завършили този университет.

Книгата на Хенри Полсън излиза за първи път на български език като трета част от поредицата „Власт и отговорност“, създадена от Свилен Спасов. Началото на серията беше поставено в края на 2016 г. с автобиографичната книга „Достойни битки" на американския държавник, бивш директор на ЦРУ и министър на отбраната при президента Обама – Леон Панета. В края на 2017 г. беше издадена и книгата „Заветът на Чърчил“ от лорд Алън Уотсън. В поредицата предстои и публикуването на издание, посветено на германския канцлер Ангела Меркел.

Създателят на поредицата Свилен Спасов и икономистът Вера Асенова представиха българското издание на „Китай – събуждането на един гигант“ в София. Чуйте какво казват те за книгата, написана като интригуващ учебник за Харвард, с която може да погледнем на света от американо-китайския ъгъл. И защо за нас българите тази книга ще е полезна?




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна