Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошият железен път е причината за жп катастрофата в Хитрино според фирмата - превозвач

Снимка: Радио Шумен

Причината за жп катастрофата в Хитрино е лошият железен път. Това заяви пред Шуменския окръжен съд управителят на фирмата - превозвач Станко Станков. Той се позовава на експертиза, поръчана от фирмата. Днес делото за инцидента от 10 декември, при който загинаха 7 души, продължи с разпит на свидетели.

Според Станко Станков проблемът е при стрелка 5, която или се е счупила, или не е била заключена. За съставянето на експертизата са ангажирани румънски специалисти, екип от осем души от институт в Берлин. По думите на Станков, скоростта на композицията не е причина за инцидента и обвинените машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков нямат вина.

"Ако скоростта беше причина, тя трябва да бъде над 111 километра в час, а композицията, според доклада на звеното за разследване на катастрофи при Министерство на транспорта, се е движила, мисля, с 80 километра в час, защото цялата композиция, включително двата локомотива и 26 вагона минават без проблеми по стрелка номер едно, дори с малко по-висока скорост, и на стрелка номер 5 се разкъсва на шестия вагон".

Станко Станков допълни, че ще се направи всичко възможно експертизата да бъде приобщена към доказателствата по делото. По някои от гражданските дела, които се водят срещу фирмата, тези заключения са приети. Станков заяви, че фирмата има възможност да обещети исковете, заведени срещу нея от жители на Хитрино в разумни параметри.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна