Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Пиер Гонор открива изложбата си "Вкоренени"

Снимка: Лора Търколева

Тази вечер в столичната галерия „Синтезис“ фотографът Пиер Гонор открива изложбата си „Вкоренени“. Гонор, който е известен с невероятните си портрети, ще ни направи съпричастни към историите на един умиращ свят. Героите на фотографа са миньори в Испания, чийто поминък е на път да остане в историята. Пет години Гонор се среща с тях, изследва ги и ги снима. Благодарение на Институт „Сервантес“ експозицията вече е показвана в Палермо, Сицилия, Манчестър, Чикаго, Ню Йорк и Белград. Обиколката й в Европа ще завърши в София. Тук френският творец, който от 1988 година живее в Мадрид, ще ни потопи сред незабележимите, наричани от мнозина маргинали.

“Самото име на изложбата „Вкоренени“ много добре го казва. Мисля, че включително ние хората от големия град в момента сме точно обратното на вкоренени – вкоренени в една култура на града. Това по своята същност генерира известно губене на идентичността ни. Когато живея с тези хора, никога не усещам, че живея с някакви маргинализирани личности, били те роми или миньори. Аз разбирам от тях тяхната история, историята на тяхното семейство и предци. Те са вкоренени в своята история, в своето минало и са заплашени от изчезване от нашата система. Смятаме, че те не вече не са рентабилни за нашето общество, което ги кара те да изчезнат някак в обществото“.

Гонор разказва, че иска да остави следа след себе си за хората, с които се среща: „Не искам тези хора да бъдат забравени. Искам човекът, който снимам, да е нещо повече. Искам да допринеса към неговата снимка. Да разберем, че всички ние сме част от едно човешко състояние. Да разберем, че нашият живот е много кратък. Ние не сме нищо и в същото време сме всичко“.

"Човешкото лице винаги е мотив за изследване и анализ, в същото време, разбира се, за чувства", казва фотографът. За изложбата той споделя, че иска да погледне към "ехото на работата":

"Те изглеждат уморени, но в тях съществува една огромна сила“.

Изложбата „Вкоренени“ се открива тази вечер в галерия „Синтезис“и може да се види до 2 юни. 

Утре от 18.00 часа пък в НАТФИЗ Гонор ще изнесе и лекция като гост на фестивала „Фотофабрика“. 

Входът е свободен.  

Цялото интервю на Лора Търколева с Пиер Гонор чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени