Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"На фона на падащите лихви през миналата година банките масово са вдигнали таксите", пише вестник "Сега".  Това е станало ясно от публикуван списък от БНБ на средния размер на таксите по разплащателните сметки. Изданието допълва, че нетният доход от тези приходи през миналата година е стигнал рекордните почти 1 млрд. лв. Поевтиняване има само при две-три платежни операции. Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й, посочва вестник "Сега".
"Откакто получават държавни субсидии, партиите глътнаха близо половин милиард лева", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд", като се позовава на справка на Министерството на финансите от 2002 година досега. 
"Ляв мигач скара патриотите" - с това водещо заглавие излиза днешният брой на вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че до напрежението се е стигнало след като лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов се е срещнал с председателя на социалистите Корнелия Нинова в парламента, за да обсъдят законопроекта за вероизповданията и бюджета за армията. Разговор с шефа на БСП се очаква да има утре и лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов. Това обаче е разгневило лидера на "Атака" Волен Сидеров, пише "Стандарт", който е заявил, че като председател на парламентарната група на Обединените патриоти не е упълномощавал Каракачанов и Симеонов да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция. 
Вестник "Дума" допълва, че Сидеров е нарекъл съпартийците си "въпросните лица", обявил е срещите им за "нелегитимни" и е отменил вчерашното заседание на парламентарната група.
"Българите настигат по доходи средния европеец след 24 г., съобщава вестник "24 часа" по данни от проучване на институт "Отворено общество". Най-близо до тази цел е Чехия, която още тази година ще се изравни със средноевропейските нива на доходи. На Словения ще ѝ трябват още 3 г., а на Литва и Словакия - съответно 7 и 8 г. при запазване на текущите темпове на растеж. За Румъния ще е нужно поне десетилетие, и то ако успее да запази сегашните си извънредни темпове на икономически растеж, което е малко вероятно, според доклада, Страните от Западните Балкани обаче при сегашните темпове на икономически растеж ще станат относително богати едва към края на века, се посочва още в изследването, цитирано от "24 часа".
"Изнасяме фалшиво сирене" съобщава вестник "Труд", като се позовава на информация от председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. По думите му търговски партньори като Ливан и Йордания са заявили, че не купуват сирене от България, защото "продаваме боклуци", а нашата ниша вече е заета от Унгария. Изнасяме за САЩ овче сирене на цена от 2,50 долара за килограм, което, според Караколев, е абсурд, защото себестойността му е 4,80 долара, допълва "Труд". 
В същото време от бранша са поискали "млечните продукти по БДС стандарт да са произведени само от мляко", допълва по темата вестник "Земя"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени