Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отбеляза победата във Великата отечествена война с военен парад на Червения площад

| обновено на 09.05.18 в 17:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отбеляза 73-тата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война с традиционния Парад на победата на Червения площад в Москва. Парадът започна с изнасянето на знамето на Руската федерация и знамето на победата под звуците на песента на композитора Александър Александров „Свещена война“. 
Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада от началника на сухопътните войски Олег Салюков, след което докладва за готовността на войниците на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин. В тържественото си слово президентът изтъкна решителната роля на Съветския съюз в победата над нацизма. 
"Разгромът на нацистите се превърна в грандиозна, триумфална победа. Тази дългоочаквана новина достигна до всяко кътче на планетата. Всички страни са разбирали тогава, че именно Съветският съюз е определил изхода от Втората световна война. Че този велик жертвен подвид е извършен от нашия войник и от нашия народ."
Пред официалната трибуна на Червения площад преминаха представителни части на всички родове войски, курсанти от военните училища, подразделения на министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации – общо над 13 000 души. Показани бяха 159 единици военна техника и 75 единици летателна техника
За първи път беше показана бойната машина "Терминатор", която осигурява огнева подкрепа на танковите формирования, робота сапьор "Уран 6", бойният робот "Уран 9" и безпилотините самолети "Корсар" и "Катран". В небето над Москва прелетяха бойни самолети, включително два изтребителя МиГ - 31К, снабдени с хиперзвуковите ракети "Кинжал" за преодоляване на ракетната отбрана. 
Във всички градове на Русия в 22:00 ч. местно време празникът ще завърши с 30 артилерийски салюта. 
В София също ще бъде отбелязан Денят на победата. За трети път България се включва в инициативата "Безсмъртния полк". На девети май в 52 града участниците в шествия ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини. 
Шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа организират от Съюза на ветераните от войните на България и инициативен комитет от неправителствени организации. То ще тръгне в 9.15 часа от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя и концерт пред Паметника на Съветската армия в София. Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини. 
Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация Анатолий Макаров и дипломати от посолството ще положат венци и ще участват в тържествените церемонии пред паметника на Съветската армия в 10.00 часа и пред Паметника-костница на съветските войни в "Лозенец" от 10.45 часа. В 13.00 посланикът на Русия в България ще участва в празнична проява при паметника "Альоша" в Пловдив. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна