Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Нирвана" от Константин Илиев започват Друмевите театрални празници в Шумен

Снимка: theatershumen
Традиционният фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” предстои да бъде открит в Шумен на 11 май. 27-ото му издание ще продължи до 16 май и ще представи най-добрите спектакли от цялата страна, създадени по български текстове през изминалия сезон. Кои от тях са най-достойни да получат награда, ще отсъди жури в състав: проф. Камелия Николова – театровед, Ириней Константинов – актьор, сценографът Мира Каланова и режисьорите Неда Соколовска и Недялко Делчев.


Селекционер на спектаклите в конкурсната програма тази година е театроведът Зорница Каменова, която е изгледала общо около 30 представления от репертоара на театри от цялата страна, за да избере девет спектакъла за фестивалния афиш. Освен представлението „Нирвана” на домакините от Шуменския театър в програмата е включена още една постановка по пиеса на големия български драматург Константин Илиев – спектакълът „Великденско вино” на столичния театър „Възраждане”. В шестте фестивални дни публиката в Шумен ще може да види още спектаклите „Щастливеца” на Сатиричния театър „Алеко Константинов”, „Ана от другата страна” на Драматичен театър – Търговище, „Чамкория” и „Приятно ми е, Ива!” на Театър „199 Валентин Стойчев”, документалния спектакъл „САМ И” на театър „Реплика”, „Една торба барут” на Сливенския театър „Стефан Киров” и „Цветът на дълбоките води” на Народния театър „Иван Вазов”.

Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 185-ата годишнина от рождението и 140 години от смъртта на Добри Войников – български възрожденски учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец. Той е основоположник на българския театър, пръв български режисьор и автор на театрални пиеси, най-известната сред които е „Криворазбраната цивилизация”. В чест на двете годишнини фестивалът ще бъде тържествено открит с представлението „Началото на криворазбирането” по пиесата „Райна Княгиня” на Добри Войников и по материали на чужденци, посетили Шумен. Постановката е на проф. Пламен Марков с актьори от трупата на Шуменския театър.

Тази година няма да има международно участие в Друмевите театрални празници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени