Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисия България" преброди седем държави, популяризира българската история и култура зад граница

Перперикон
Снимка: БГНЕС

Проектът за популяризиране зад граница на българската история и култура „Мисия България“ на професорите по история и археология Пламен Павлов и Николай Овчаров вече е неправителствена организация. 
Проектът стартира в средата на март и до днес двамата учени мисионери са посетили 7 от десетте заложени в програмата държави. В Урал и Екатеринбург двамата професори откриха неизвестни досега средновековни икони с образите на Кирил и Методий, Св. Иван Рилски и Св. Петка Търновска. 
В китайската столица Пекин откриха Център по българистика в Университета за чужди езици и култури. Проф. Пламен Павлов разказа, че студентите в Китай са си избрали български имена:
"Цветелина, Илияна... В началото си мислех, че са от смесени бракове. Оказа се, че те до такава степен са мотивирани да учат български, между другото, доста добре говорят български. Темата, по която ме разпитваха, беше Западните Балкани – Китай оценява, че България е врата към Западните Балкани".

"Мисия България" ще подкрепи проект на българите от Бесарабия в украинското градче Арциз. Там в огромен комплекс ще бъдат "вградени" няколко църкви, които ще носят чертите на най-известните старинни църкви в България – голямата Базилика в Плиска, "Свети 40 мъченици", "Златната църква" в Преслав, Старата Митрополия в Несебър. Професор Овчаров обясни, че материалите ще бъдат предоставени от България. 

Проф. Николай Овчаров припомни, че участва вече в два проекта за паметници на кирилицата и съобщи, че предстои откриването на трети:

"С моя приятел Младен Станев от Варна направихме два паметника на кирилицата. Единият е в Улан Батор – открит, другият – на Антарктида. Сега подготвяме за Екатеринбург, където бяхме, и най-вероятно през лятото ще го открием".

Детайли за мисията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна