Сергей Накаряков пристига в Пловдив за Дните на музиката в Балабановата къща

| обновено на 17.05.18 в 16:10

Дни ни делят от началото на пролетното издание на IX международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който събира в Пловдив елитни музиканти от цял свят.


Изключителният тромпетист Сергей Накаряков ще бъде солист в първото събитие на форума  на 17 май. В Дома на културата "Борис Христов" от 19 часа той ще бъде на сцената заедно с Аркадий Шилклопер - валдхорнист и виртуоз на алпийски рог, и камерния ансамбъл "Софийски солисти", ръководен от диригента Пламен Джуров.

Сергей Накаряков

41-годишният Накаряков, роден в Русия, а сега гражданин на Израел, е един от най-ценените изпълнители на световната сцена. Като ученик се пренасочва от пианото към тромпета след лоша травма на гръбнака и лекарска забрана да свири седнал. За една-две години Сергей започва да се проявява като дете-чудо. Често изпълнява репертоар, нехарактерен за инструмента му – първоначално с аранжиментите на пиеси за цигулка, виолончело, пиано, които прави баща му - Михаил Накаряков, който е негов учител и дългогодишен ментор, а по-късно самият той преаранжира пиесите, които харесва. На тромпет пиеси като "Интродукция и рондо капричиозо" от Сен-Санс, Концерт за цигулка от Менделсон и Рококо вариации от Чайковски звучат впечатляващо, а изпълнени от Накаряков – направо невероятно.

Чувствам музиката като част от себе си, защото съм израснал също слушайки много музика. Невъзможно е да я отделя от живота си. По някакъв начин това се явява моят втори и дори първи език – чрез езика на музиката ние, музикантите, общуваме с другите хора с надеждата понякога да докосваме сърцата им.“ - сподели Сергей Накаряков при предишното си гостуване в България през 2014 г.

Още когато е малко дете започват да го наричат  „Паганини на тромпета“. На въпроса приема ли това като комплимент, или етикетите в медиите го дразнят, той отговаря: "Бях на 13. Бях във Финландия и някой написа в тамошен вестник нещо такова, а после ми го прикачиха. Разбира се, тогава аз свирех най-вече виртуозни пиеси като „Венециански карнавал“ и „Хоро стакато“, но бих казал, че сега го приемам повече като отговорност. Не мисля за тези неща, титлите не са важни."

Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" ще се проведе от 17 май до 24 юни 2018 г. Повече за програмата разказа Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, за предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт”. Чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25