Сергей Накаряков пристига в Пловдив за Дните на музиката в Балабановата къща

| обновено на 17.05.18 в 16:10

Дни ни делят от началото на пролетното издание на IX международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който събира в Пловдив елитни музиканти от цял свят.


Изключителният тромпетист Сергей Накаряков ще бъде солист в първото събитие на форума  на 17 май. В Дома на културата "Борис Христов" от 19 часа той ще бъде на сцената заедно с Аркадий Шилклопер - валдхорнист и виртуоз на алпийски рог, и камерния ансамбъл "Софийски солисти", ръководен от диригента Пламен Джуров.

Сергей Накаряков

41-годишният Накаряков, роден в Русия, а сега гражданин на Израел, е един от най-ценените изпълнители на световната сцена. Като ученик се пренасочва от пианото към тромпета след лоша травма на гръбнака и лекарска забрана да свири седнал. За една-две години Сергей започва да се проявява като дете-чудо. Често изпълнява репертоар, нехарактерен за инструмента му – първоначално с аранжиментите на пиеси за цигулка, виолончело, пиано, които прави баща му - Михаил Накаряков, който е негов учител и дългогодишен ментор, а по-късно самият той преаранжира пиесите, които харесва. На тромпет пиеси като "Интродукция и рондо капричиозо" от Сен-Санс, Концерт за цигулка от Менделсон и Рококо вариации от Чайковски звучат впечатляващо, а изпълнени от Накаряков – направо невероятно.

Чувствам музиката като част от себе си, защото съм израснал също слушайки много музика. Невъзможно е да я отделя от живота си. По някакъв начин това се явява моят втори и дори първи език – чрез езика на музиката ние, музикантите, общуваме с другите хора с надеждата понякога да докосваме сърцата им.“ - сподели Сергей Накаряков при предишното си гостуване в България през 2014 г.

Още когато е малко дете започват да го наричат  „Паганини на тромпета“. На въпроса приема ли това като комплимент, или етикетите в медиите го дразнят, той отговаря: "Бях на 13. Бях във Финландия и някой написа в тамошен вестник нещо такова, а после ми го прикачиха. Разбира се, тогава аз свирех най-вече виртуозни пиеси като „Венециански карнавал“ и „Хоро стакато“, но бих казал, че сега го приемам повече като отговорност. Не мисля за тези неща, титлите не са важни."

Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" ще се проведе от 17 май до 24 юни 2018 г. Повече за програмата разказа Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, за предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт”. Чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57
Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча с три концерта и два семинара от 19 до 24 юни в София, Бургас и Варна, съобщават за БТА организаторите от Индологическата фондация "Изток-Запад". Дхрупад е най-древната форма на индийската класическа музика, достигнала до наши дни в оригинален вид...

публикувано на 23.05.18 в 11:42

АББА отново звучат на варненска сцена

"Мамма миа" – мюзикъл по песните на АББА – ще звучи тази вечер от 19.00 часа на Основна сцена на Държавна опера Варна. П остановката се базира на предишната, изключително успешна версия на мюзикъла, но само донякъде. Диригентът и главен художествен ръководител на Варненската детско-юношеска опера Ганчо Ганчев е направил съвсем различна..

публикувано на 23.05.18 в 11:06

Джаз БГ

В празничното издание на „Джаз Клуб” по програма „Христо Ботев”, на 24 май звучат пиеси, свързани с български музиканти – автори, изпълнители, ансамбли и групи. Срещата ни съдържа звукозаписи от различни периоди на българската джаз школа и съчетава уменията на членовете на Биг бенда на БНР, Вили Казасян, Янко Миладинов, Антони Дончев, Иван Стайков, Васил..

публикувано на 23.05.18 в 10:45

София Георгиева - за суинг танците и носталгията по една отминала епоха

София Георгиева е танцьор, хореограф и инструктор по суинг танци. Завършва класически балет в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе, а по-късно и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалност Танцов театър. Така тя намира своя начин на изразяване чрез танците, но без рамки, ограничения и канони. Тогава открива суинг..

публикувано на 23.05.18 в 08:15
Христина Ангелакова

Сбогуваме се с оперната прима Христина Ангелакова

Българската общественост се сбогува днес с мецосопраното Христина Ангелакова. Голямата оперна певица почина в неделя на 73-годишна възраст.  Поклонението ще бъде във фоайето на Софийската национална опера и балет от 10 часа. Опелото е от 12.30 часа в църквата "Света София", а погребението ще бъде от 15 часа на Централните софийски гробища в Алеята на..

публикувано на 23.05.18 в 07:56

Маргарита Хранова и песните, които вълнуват

Новият албум на Маргарита Хранова ще бъде двоен с най-новите песни и с популярните, които публиката познава добре. След 45 години самостоятелна кариера певицата отново ще обиколи големите градове. За предстоящите концерти ще бъде осезаемо и присъствието от телевизионния формат Като две капки вода. Очаква се Софи Маринова да се включи с..

публикувано на 22.05.18 в 18:33