Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Накаряков пристига в Пловдив за Дните на музиката в Балабановата къща

| обновено на 17.05.18 в 16:10

Дни ни делят от началото на пролетното издание на IX международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който събира в Пловдив елитни музиканти от цял свят.


Изключителният тромпетист Сергей Накаряков ще бъде солист в първото събитие на форума  на 17 май. В Дома на културата "Борис Христов" от 19 часа той ще бъде на сцената заедно с Аркадий Шилклопер - валдхорнист и виртуоз на алпийски рог, и камерния ансамбъл "Софийски солисти", ръководен от диригента Пламен Джуров.

Сергей Накаряков

41-годишният Накаряков, роден в Русия, а сега гражданин на Израел, е един от най-ценените изпълнители на световната сцена. Като ученик се пренасочва от пианото към тромпета след лоша травма на гръбнака и лекарска забрана да свири седнал. За една-две години Сергей започва да се проявява като дете-чудо. Често изпълнява репертоар, нехарактерен за инструмента му – първоначално с аранжиментите на пиеси за цигулка, виолончело, пиано, които прави баща му - Михаил Накаряков, който е негов учител и дългогодишен ментор, а по-късно самият той преаранжира пиесите, които харесва. На тромпет пиеси като "Интродукция и рондо капричиозо" от Сен-Санс, Концерт за цигулка от Менделсон и Рококо вариации от Чайковски звучат впечатляващо, а изпълнени от Накаряков – направо невероятно.

Чувствам музиката като част от себе си, защото съм израснал също слушайки много музика. Невъзможно е да я отделя от живота си. По някакъв начин това се явява моят втори и дори първи език – чрез езика на музиката ние, музикантите, общуваме с другите хора с надеждата понякога да докосваме сърцата им.“ - сподели Сергей Накаряков при предишното си гостуване в България през 2014 г.

Още когато е малко дете започват да го наричат  „Паганини на тромпета“. На въпроса приема ли това като комплимент, или етикетите в медиите го дразнят, той отговаря: "Бях на 13. Бях във Финландия и някой написа в тамошен вестник нещо такова, а после ми го прикачиха. Разбира се, тогава аз свирех най-вече виртуозни пиеси като „Венециански карнавал“ и „Хоро стакато“, но бих казал, че сега го приемам повече като отговорност. Не мисля за тези неща, титлите не са важни."

Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" ще се проведе от 17 май до 24 юни 2018 г. Повече за програмата разказа Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, за предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт”. Чуйте в звуковия файл.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени