Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал на поезията „Орфей“ в Пловдив

| обновено на 10.05.18 в 14:02

Във фестивала участват творци от 13 държави. Откриването тази вечер е в Малката базилика с поетическо четене на поетите, които ще четат свои стихове на родните си езици.

Ще присъстват министрите на културата на България и Македония, посланици, консули и културни аташета на страните – участници във фестивала. 

Организатор на  международния фест е фондация “Пловдив ЛИК“ с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ и Национален фонд „Култура“.

Участниците във фестивала са от Испания, Украйна, Гърция, Македония, Израел, САЩ, Италия, Франция, Сърбия, Румъния, Дания, Турция и България.

Във фестивалните дни ще се се проведе писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ и презентации, посветени на тракийското културно наследство и историята на Пловдив.

Поетите ще се включат в празничното шествие на 11 май, посветено на Св. Св.Кирил и Методий. Те  ще посетят  Народния събор и Панаира на занаятите в парк Лаута в събота. Ще се състои церемония по награждаване  за Цялостно представяне, награда „Лирата на Орфей“, „Евридика“,и „По стъпките на Орфей“. 

Интервюто с директора на фестивала Антон Баев чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!