Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът губи позиции след по-слабо нарастване на инфлацията в САЩ през април

Инвеститорите на Уолстрийт реагира позитивно на по-ниската от очакваното инфлация

Снимка: БГНЕС

Доларът обърна позитивната си посока на движение след по-слабото от очакваното нарастване на инфлацията в САЩ през април, тъй като днешните данни сякаш намаляват шансовете за по-агресивно повишаване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв.

По-ниските данни за CPI допринасят и за понижение на доходността на американските държавни облигации, което също се отразява негативно на щатската валута. Доходността на 10-годишните дългови книжа се понижава към 2,961%, след като по-рано тази седмица тя отново нарасна над важната психологическа бариера от 3,00%. Доходността на 2-годишните американски дългови книжа, които са най-чувствителни при промяна на очакванията за бъдещата лихвена политика на Фед, се понижава към 2,514% от многогодишни върхове около 2,55%.

Индексът на долара спрямо останалите шест водещи валути се понижава в рамките на деня с 0,55% към 92,62 пункта, отстъпвайки от новият тазгодишен връх около 93,40 пункта, достигнат за кратко по време на търговията в сряда.

След по-слабите данни за потребителските цени еврото поскъпва с 0,67% към тридневен връх от 1,1946 долара, отбелязвайки доста добър отскок от вчерашно 5-месечно дъно около 1,1823 нивото (най-слабо евро от 22-ри декември 2017-а година).

Доларът се понижава с 0,2% към 109,50 йени, след като по-рано през деня отново не успя да поскъпне трайно над бариерата от 110,00 йени за втори път в рамките на този месец (възможен сигнал за "двоен връх" на долара около 110,03/110,01 йени от днес и от 2-ри май). В същото време зелените пари се търгуват обратно около нивото на паритет спрямо швейцарски франка (1,0000) - под важния на този етап "двоен връх" около 1,0055 франка от 7-и и 9-ти май.

Единствено британската лира не успява да се възползва от по-ниските инфлационни данни от САЩ и продължава да се търгува под натиск от продажби към 1,3500 долара с оглед на общата слабост на паунда след края на днешното заседание на Английската централна банка. Еврото пък поскъпва с близо 0,8% към тридневен връх от 0,8820 паунда.

И докато играчите на валутните пазари, залагащи на долара, реагират негативно на слабите данни за потребителските цени, фондовият пазар на Уолстрий приветства намаляващите шансове за по-агресивно вдигане на лихвите от страна на Фед.

Индексът DJIA стартира търговията в четвъртък с повишение от над 100 пункта (с 0,43%), като това може да се окаже негов растеж за шеста поредна сесия и опит за негово излизане на позитивна територия в рамките на настоящата година. Индексът S&P500 се повишава с 0,46%, а Nasdaq Composite - с 0,44%, като от началото на 2018-а година те нарастват съответно с 1,3% и с 6,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени