Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Trysth: отвъд смъртта

БНР Новини
Trysth, Асен Сантев
Снимка: Георги Челебиев

Няма правилно време или добър начин за поднасяне на лошите новини, затова ще бъдем пределно кратки: с Trysth е свършено. 13 години след началото на техния ъндърграунд път, софийското блек/слъдж/пост метъл трио доста неочаквано за всички приключва съществуването си, оставяйки единствен дебютен албум, една ремикс колекция и десетки концерти, които затвърдиха позицията им на една от най-смислените (и тежкотоварни) групи наоколо. Това е всичко, приятели!
Всъщност, не точно. Този месец Trysth ще свирят два пъти на живо, а скоро ще чуем и парчетата, над които работиха през последните месеци и години, уверява ни китаристът им Асен Сантев.

Цялата ситуация е неприятна за Асен Сантев и това му личи. Той не отказва интервюто, не пести думите си, но е явно, че загубата на Trysth го притеснява.

„Trysth без съмнение е групата, която ми е най-на сърце. И въпреки че винаги е ставало въпрос тъкмо за група, а не за едноличен проект, в Trysth съм инвестирал най-много внимание, емоции и идеи.”

Въпреки това, в последно време нещата в Trysth не вървяха твърде гладко. Освен че не чувахме нова музика от бандата, преди около година те обявиха, че прекратяват дейността си… само за да върнат думите си назад скоро след това – може би под натиска на десетките коментари във Facebook или пък заради усещането за собствената им потребност от тази музика.

„Когато преди година за първи път решихме да приключим с групата, 2-3 седмици бях в пълен ступор. Оттогава досега много пъти сме говорили за бъдещето на проекта, докато накрая не стана ясно, че барабанистът ни Георги Йошовски не може да продължи напред с темпото, с което бихме искали да се развива групата. Става дума за семейни приоритети – нищо по-различно.”

Trysth, Георги Йошовски               Фотограф: Георги Челебиев
Въпреки че е взето и от тримата музиканти в Trysth, решението за край на проекта до голяма степен идва като гръм от ясно небе. Само допреди седмица мислихме, че те са активни и в отлична форма – имаха два обявени концерта през май и по нищо не личеше накъде отиват нещата.
„Стигнахме до решението да сложим край на групата, докато репетирахме за концертите, затова нямахме време да подготвим нещо като голям прощален лайв. И по всичко личи, че тези два концерта наистина ще са последните.”

Trysth, Явор Димов                Фотограф: Георги Челебиев
За всички от задните редове повтаряме – имате точно два варианта да гледате Trysth на живо – на Cobra Fest в Букурещ  (там на 18 и 19 май ще свирят още Lost In Kiev, Sofia Sarri, Brond и Emphasis) или на голямото събитие на лейбъла Amek (в двете зали на клуб *Mixtape 5* на 12 май, с включвания от Mytrip до Leaver и Тим Холхаус, Иван Шопов и OOHS!). Лошата новина има и добра страна – ще можете да чуете доста нови неща от Trysth. Макар и за последно.

„Преди 2 години записахме 3 парчета, които все още не са миксирани“ – споделя Асен Сантев – „Впоследствие завършихме още 2 композиции, които вероятно ще запишем заедно с Бъсти. Задължително ще ги издадем в една или друга форма, защото иначе всичко е било на вятъра. За да ви дам някаква представа как звучат – малко по-мрачни са, с повече вътрешна динамика, а най-новите са доста по-блек. На събитието на Amek ни се пада честта да закрием вечерта в малката зала с 45-минутен сет, който ще включва само едно парче от албума ни Soulchambers, двете най-нови плюс едно от онези, записани преди 2 години“.

Разбира се, абсолютно случайно е, но в работния следобед, в който срещаме Асен, се навършват точно 6 месеца от кончината на така важния за всички нас и цялата българска сцена Боро Бродник. Отбелязваме факта с неловко и минорно смълчаване, след което неминуемо отваряме дума за Upyr. Най-малкото защото знаем, че преди заболяването на Боро те работиха над нов материал.

„Така е – с Upyr имаме една песен, записана доста прилично в репетиционната плюс 3-4, записвани по различни репетиции. В един момент ще подберем най-доброто от записите и ще ги издадем – най-вероятно дигитално. На оттук нататък каквото и да правим, ще бъде под шапката на новия ни проект – Бродник. Важно е да не се бъркат нещата – въпреки че и на двете места участват почти едни и същи хора (в случая – Асен Сантев и Кирил Петрушев–Бъсти на китари плюс Емилиян Щерев на барабани – бел.ред.), музиката и идеята ще е различна. Нямаме намерение да ползваме рифове или идеи от Upyr в новата група Бродник.”

Въпреки че започнахме това интервю с „лошата новина”, интересно е какво носи тя за Асен в момента:

„Както казах, преди година говоренето за край на Trysth ми се отрази много негативно. Сега също ми е неприятно, но приемам случващото се като възможност да пробвам нови неща, да свиря с други хора“.

*Trysth свирят в малката зала на Mixtape 5 на 12 май като част от голямото събитие Amek X, билетите  са по 15 лв от billet.bg, и по 20 лв на входа в деня на събитието. Билетът включва достъп и до специално афтър парти с диджеите от Бетон и специални гости.

**Бел.ред: През годините Trysth са участвали два пъти на съвместни събития на „Аларма Пънк Джаз“ и Amek Collective – веднъж „в оригинал“ на първия концерт на Nadja и веднъж акустично. Свирили са и на фестивала на “Аларма“ през 2016 – заедно с датската нойз-джаз група Svin, a Асен е участвал при нас и с другата си група acrossthevacuum.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!