Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на Шумен започва 27-ото издание на Друмевите театрални празници

Снимка: theatreshumen.com

В Деня на град Шумен - 11 май, започва и 27-ото издание на фестивала Друмеви театрални празници "Нова българска драма", който ще продължи до 16 май. Пред публика ще бъдат показани най-добрите спектакли от цялата страна, създадени по български текстове през изминалия сезон. Жури ще присъди награда за най-добрите.

Директорът на шуменския драматично-куклен театър "Васил Друмев" Димитър Димитров обясни за "Хоризонт" дали празниците отчитат постиженията в българската драматургия и интереса на публиката.

"Нашите селекционери направиха всичко възможно, за да включат в програмата на фестивала най-интересните и най-атрактивните спектакли. Нашият театър за първи път от историята на фестивала ще открие фестивала с премиерата на "Началото на криворазбирането" - един мащабен проект, постановчик, на който е професор Пламен Марков, сценограф е професор Кокалов".

Селекционер на спектаклите в конкурсната програма тази година е театроведът Зорница Каменова, която е изгледала около 30 представления от репертоара на театри от цялата страна, за да избере девет за фестивалния афиш.

По време на Друмевите театрални празници публиката ще види постановки на Сатиричния театър „Алеко Константинов”, на Театър 199, на  драматичните театри в Търговище и Сливен, както и на театър "Възраждане".

Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 185-ата годишнина от рождението и 140 години от смъртта на Добри Войников.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна