Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на конференция за криптофинансите

Дошло ли е времето да се търсят варианти за легализирането на дейностите, базирани на т.нар. "блокчейн технология", обсъждат експерти от 6 страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Конференция за криптовалутите събира в София експерти от шест държави. Те обсъждат възможните сигурни приложения на технологията зад криптофинансите. Защо е дошло времето и в България да се търси вариант за легализирането на дейностите, базирани на т.нар. "блокчейн технология"? Отговор на този актуален въпрос потърси репортерът на БНР Добромир Видев:


Няма как, ако живеете в София, да не сте видели разлепената обява за даване под наем на машини за "копаене" на криптовалути. "Това е сериозен бизнес и той се разраства", споделя Александър Бернард, който дава под наем машините: 


"Това си е финансова стратегия. Завършил съм инженерен университет и когато се върнах в България видях, че хората вече няма как да правят пари чрез машини, ако не инвестират много, което те още се страхуват да го правят, защото не вярват толкова много в това. И измислих стратегията "пет към едно" с условие -  иначе казано -  те купуват една машина, аз им давам 5 ,защото знам, че блокчейн технологията е сигурна и че ще расте. Имаме много "ферми", които са напълнени догоре и отваряме всеки път нови", обяснява Бернард.


Именно този интерес изследват на конференцията участници от Русия, Румъния, Италия, Франция и България. Алекс Божинов, който е един от лекторите и съосновател на платформа за инвестиционно финансиране, е сигурен, че именно заради този интерес България и София могат да станат стратегически хъб за развитие на международни компании и блокчейн технологиите:


"В България е удобно и стратегически да се започне какъвто и да било бизнес, заради евтините наеми на офис помещения, ниски заплати, нисък корпоративен данък и същевременно виждаме и някои блокчейн локации, които са се отворили специално за бизнеси в сферата. Може да се пуснат и български стартъпи в тази индустрия.  В България вече има доста добри инициативи, които са активни  -  например "Eternity" е един от проектите, той е от най-големите блокчейн криптовалути на пазара, в топ 30 в момента. Имаме също така блокчейн, които предлагат начин на свързване на хора с места в хотели./.../  Доста от тях затвориха успешно финансирането си и сега са активни на пазара".


Затова трябва да се мисли за повече доверие от страна на държавата, посочва Алекс Божинов. "Когато хората разберат, че нещо не е страшно, веднага ще започнат и повече и бизнесмени да се появяват. Но правителствата в някои определени локации са твърдо против блокчейн бизнеса и го ограничават", обясни експертът и даде пример:


"Да речем, банките в Лондон доста влияят на решенията на правителството, според мен. И просто е свързано с това, че те не са базирани по никакъв начин на блокчейн, че има конкурентни в момента технологии, които може съвсем да изключат банките в бъдеще. Предполагам, че се забавя по всякакъв начин такава иновация". Божинов смята, че такива настроения срещу блокчейн бизнеса има и в България, но е оптимист, че отношението може да се промени:


"Според мен, ако се променят нещата и започне да се интегрира повече тази технология, нещата ще станат ясни и прозрачни". А повече доверие от страна на държавата, отбелязва Алекс Божинов, означава и повече приходи в хазната:


"Най-лесното е да се видят примерите на държави, които са се установили като лидери в регулирането на крипто бизнеси и блокчейн бизнеси. Япония е една от тези държави, също Естония,  както и Малта. Това, което държавата прави там, е първо да създава добра атмосфера за криптовалутите, да мотивира местните бизнеси да използват криптовалути в техните транзакции, да разрешава и регулира такива транзакции - когато има приемане на една валута, тя става масова. Стимулира се също масово приемане на криптовалути в магазини, при онлайн плащания. И бизнесите, които създават техните криптовалути ще се увеличат. И повече от тези бизнеси ще си плащат данъците в България, което е доста изгодно". 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени