Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Ценков: Оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран е удар по международния правов ред

Доналд Тръмп показва президентския указ за споразумението с Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран е един удар по международния правов ред, по световния либерален ред, който е в криза от доста време насам. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" арабистът Емил Ценков:

"Един такъв акт фактически заличава ролята на Съвета за сигурност на ООН, както и на Международната агенция за атомна енергия, която направи 10 проверки по изпълнението на този договор и не констатира никакви нарушения на Иран. С това нещата стават много сложни и за Европейския съюз, и за европейските велики сили, защото те са инициатори и фактически на Европейския съюз се дължи до голяма степен успеха за сключването на този договор, така че последствията са многопластови. В самия Близък изток според мен се преминава към една фаза на по-голяма конфронтация и по-голям риск от регионална война".

Прогнозата на Ценков е, че има вероятност Иран да се оттегли от споразумението, ако Европа заеме една двойствена позиция:

"В Техеран ще положат достатъчно усилия, за да потърсят някакъв спасителен вариант, но все пак е нанесен удар не само на този договор, но и на използването на този договор като платформа за диалог и сътрудничество с Иран в регионален план. Ролята на Русия също е много важна. Тя е ключова за самата Сирия, но и за бъдещите действия на Иран, защото знаете, че Иран участва в този триъгълник Русия-Турция-Иран, който цели преодоляване на кризата в Сирия и някакво политическо решение, както и бъдещото военно присъствие на Иран в Сирия. Според мен Русия няма интерес от това Иран да засилва това присъствие в Сирия, чрез което ще провокира и израелски ответни реакции, което на свой ред дестабилизира самата Сирия и сирийския режим, така че сега възникват благоприятни условия Русия да изиграе посредническа роля и да допринесе за коригиране на иранската роля в този регион".

Цялото интервю с Емил Ценков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени