Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двамата служители на Здравната каса в Пловдив остават в ареста

Двамата служители на Здравната каса в Пловдив Иван Деспотов и Влади Манев остават в ареста, реши Пловдивския окръжен съд. Те са обвинени за подкуп и документна измама.

Според съда за Деспотов и Манев - единият директор на дирекция, а другият негов подчинен, е налице обосновано предположение двамата да са извършили това, в което са обвинени. Затова трябва да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Освен това има опасност да извършат друго престъпление.

По време на заседанието прокурор Светлозар Чераджийски подчерта, че ако мярката е по- лека, двамата могат да повлияят на свидетели. Има опасност и да манипулират компютърните системи в Регионалната здравна каса, тъй като притежават достъп до сървърите.

Около 1 милион лева са били източени от аптеки фантоми чрез схема с фалшиви рецепти за скъпи лекарства, посочиха още от държавното обвинение. Иван Деспотов е предоставял данните за пациентите, предимно болни от хепатит С. Така за лечението им, което е над 20 хиляди лева на месец, Касата е плащала два пъти.

Съучастници на двамата служители от Здравната каса са собственикът на аптеки Николай Александров, на когото през седмицата беше наложена парична гаранция от 20 хиляди лева, и подставеното лице - социално слаб пловдивчанин, който се е водел управител на кухите аптеки. Той също е на свобода с парична гаранция 3 хиляди лева.

Решението на съда подлежи на обжалване пред по-висока инстанция. Заседанието беше насрочено за 17 май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени