Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люис Хамилтън с трета победа в Барселона

Люис Хамилтън с трета победа в Барселона
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с „Мерцедес“ спечели състезанието за Гран при на Испания във „Формула 1“. Британецът потегли от първа позиция и финишира с време 1:35:29.972 ч. Така той записа 64-и успех в кариерата си и триумфира за трети път в Барселона след 2014 и 2017 г.

Втори на 20.593 секунди финишира съотборникът на британеца Валтери Ботас (Финландия), като така „Мерцедес“ записа първа двойна победа за сезона. Трети на 26.873 секунди се нареди Макс Верстапен (Холандия) с „Ред Бул“, който изпревари с малко повече от седем десети от секундата четвъртия Себастиан Фетел (Германия) с „Ферари“.

Верстапен, победител в Барселона през 2016 г., стартира пети, но се възползва от тактика с едно спиране по-малко в бокса  и изпревари германеца, както и съотборника му от „Ферари“ Кими Райконен, който отпадна в 25-ата обиколка. Така младият холандец записа първо класиране в тройката през сезона. Фетел, който спечели първите две състезания от сезона, вече в трети пореден старт остава извън подиума.

Хамилтън е лидер в генералното класиране за сезона с 95 точки след първите пет кръга, като увеличи аванса си на върха на 17 точки пред втория Фетел. Ботас вече е трети с 58 точки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени