Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ заплаши да наложи санкциите на европейските компании, които правят бизнес с Иран

В неделя Съединените щати заплашиха да наложат санкции на европейските компании, които правят бизнес с Иран, след като останалите участници в иранското ядрено споразумение засилиха през последните дни решимостта си да продължават да го поддържат, съобщава Ройтерс.

Консултантът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви през уикенда по CNN, че са "възможни" санкции спрямо европейските компании, които продължават да поддържат бизнес отношения с Иран, докато държавният секретар Майк Помпео посочи в предаването "Fox News Sunday", че остава надеждата, че Вашингтон и неговите съюзници могат да сключат нова ядрена сделка с Техеран.

Техните коментари са факт, след като миналия вторник американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати се оттеглят от споразумение, договорено през 2015 година от администрацията на Барак Обама.

На този етап обаче Китай, Франция, Русия, Великобритания, Германия и Иран заявиха, че продължават да спазват споразумението, което постави под контрол ядрената програма на Иран и позволи разхлабване на икономическите санкции спрямо Техеран и спрямо чуждестранните компании, които правят бизнес в Ислямската република.

Според изявление, публикувано от кабинета на британския премиер Тереза ​​Май, Великобритания и Иран са изразили в неделя ангажимент да гарантират, че ядреното споразумението ще бъде потвърдено,

В Дъблин френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви: "Ние сме заинтересована страна по отношение на ядрената сделка и ще останем такава".

От своя страна Германия отбеляза, че ще прекара следващите няколко месеца в опит да убеди Вашингтон да промени мнението си. Германският външен министър Хайко Маас обаче призна, че защитата на европейските компании от потенциални санкции на САЩ може да се окаже трудно.

На въпрос дали Съединените щати могат да наложат санкции на европейски компании, които продължават да правят бизнес с Иран, Джон Болтън каза пред CNN: "Възможно е. Това зависи от поведението на други правителства".

Майк Помпео пък заяви, че "има надежда в предстоящите дни и седмици да постигнем нова сделка, която наистина да работи, която наистина да защитава света от лошо поведение на Иран не само по отношение на ядрената си програма, но и във връзка с иранските ракети и злонамереното поведение на Техеран".

Оттеглянето на САЩ от иранската сделка разстрои европейските съюзници на Вашингтон, засилвайки несигурността по отношение на световните доставки на петрол и повишавайки риска от конфликт в Близкия изток. Това доведе до ръст на петролните цени към нови три и половина годишни върхове.

Германският министър на икономическите въпроси Петер Алтмайер заяви в неделя, че "Берлин ще се опита да убеди правителството на САЩ да промени поведението си". В интервю за обществената телевизия ZDF Алтмайър отбеляза, че САЩ са определили 90-дневен срок за чуждестранните фирми да спазят подновените санкции и че този период може да се използва, за да бъде убеден Вашингтон да промени поетия от него курс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени