Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Николов-Козия: Има подем за издаване на български автори, които пишат във фантастичните жанрове

Новата книга на Николов "Парчета" вече е на пазара

Снимка: pixabay.com

Питали ли сте се каква е разликата между фантастика и фентъзи – на този въпрос, който за почитателите на споменатите литературни жанрове, разбира се, не е тайна, отговор за широката публика даде в ефира на "Хоризонт" младият писател Николай Николов - Козия:

"Фентъзито го наричаха навремето приключенска фантастика – "меч и магия", за измислени и изцяло посветени на магията светове. А научната фантастика – това са реалните стремежи чрез науката да се обясни нещо в близкото или далечно бъдеще, което би могло да се случи".

"Навремето се издаваха много неща, свързани с научната фантастика и оттам се породи този голям интерес, логично сред по-младите хора.  След това, според мен, в последните години се появи една тенденция, че фентъзито – тоест приключенската фантастика, измести тази изцяло научна фантастика. Комерсиализъм, може би", коментира авторът във връзка с тенденциите, които отразяват интереса на публиката у нас към жанровете, завладяващи въображението и емоциите с пътеществия до различни светове:

"В последните години организираме четения пред публика, които се наричат "Истории от някога" – на две години и половина ги правим пред публика, със страшно много разкази, с голям интерес от страна на хората. Този тип литература винаги се е радвал на голям интерес, не знам защо много хора го наричат underground – по всяка вероятност, защото липсват толкова много или по-скоро липсваха до скоро произведения от такива жанрове на български автори. Българските автори пишат в тези жанрове, просто имат по-малко поле за изява. И именно тук дойде идеята за тези "Истории от някога" – за да могат се извадят тези жанрове, ако може така да се изразя, от интернет пространството и от някакви клубни инициативи и да се покаже на обществото, че те съществуват, има много хора, които творят, има и конкурси. Мисля, че доста добре се получи", коментира още Николов. Той смята, че интересът към фантастичните жанрове не спада и пред авторите има бъдеще:

"Аз виждам, че има събуждане в тази равнина – за издаване на български автори, които пишат в тези жанрове. Вече започва да има доста голям интерес и от страна на издателствата. Но трябва и читателите да разберат, че започва една, смело мога да я нарека нова вълна", допълни Николов. Наскоро той издаде нова книга, която носи наименованието "Парчета". Тя включва разкази на съвременна тематика. 

"От малък съм почитател на жанрове като фентъзито, фантастиката, хоръра, което съвсем не означава, че трябва задължително в тях да творя, макар че съм писал доста неща и там, както и в сферата на книгите-игри", отбеляза още младият автор, а за разказите, които са част от "Парчета", разкри: 
"Тези разкази са посветени на нашата българска действителност в по-голямата си част. През призмата на хумора съм се опитал да предам в някакъв вид недъзите на нашето общество и на нас самите, може би..."

Повече за мястото на фантастичните жанрове на литературната сцена у нас, както и за новата книга на Николай Николов - Козия, ще научите, ако чуете цялото интервю – от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!