КЕВР: От юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и тока

| обновено на 14.05.18 в 18:46
Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

От юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и токът, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин, ако се запази тенденцията на скок на цените на петрола на международните пазари. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той обясни, че все още е много рано да се направят точните разчети за евентуалното повишение на цените.

"Аз следя ежедневно тези цени и съм силно притеснен. Няма съмнение, че има сериозно повишение на цената на суровия петрол - близо 20%. И това го чувстват всички български потребители на течни горива, защото поскъпна цената, както на бензина, така и на дизела по всички бензиностанции. И се надявам в следващия месец, тези международни събития, които предизвикаха това повишаване, постепенно да отшумят и цените ще започнат да се успокояват."


Преди дни "Булгаргаз" оповести прогнозата си, според която природният газ трябва да поскъпне с над 16 на сто. "Искането на "Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво с над 16 процента от юли е основателно, тъй като цените на петрола на световните пазари се повишиха", каза днес председателят на енергийния регулатор.

Цената на петрола достигна най-високото си равнище от 2014 година насам, след като САЩ обявиха, че ще възобновят санкциите срещу един от водещите износители на суровината - Иран. Още от категорията

ЕК ще инвестира близо 300 млн. евро за по-модерна и бърза жп връзка между Пловдив и Бургас

Европейската комисия ще инвестира близо 300 млн. евро от кохезионния фонд за по-модерна и бърза железопътна връзка между Пловдив и Бургас. Инвестицията ще допринесе за завършването на високоскоростната линия по коридора "Ориент/Източноевропейски" от трансевропейската транспортна мрежа, която свързва Централна и Югоизточна Европа. Проектът ще намали..

публикувано на 15.11.18 в 15:23

Понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък на еврозоната през септември

Търговският излишък на еврозоната се сви през септември доста по-рязко от очакваното в резултат на намаляване на износа при слабо увеличаване на вноса, показват данни на Евростат, които сякаш потвърждават, че регионът на единната валута продължава да чувства негативното влияние на търговското напрежения в глобален план. Според европейската..

публикувано на 15.11.18 в 14:39

Влошаване на британските продажби на дребно през октомври до 6-месечно дъно

През октомври продажбите на дребно във Великобритания се понижиха изненадващо за втори пореден месец в резултат на намалени покупки на горива и на здрав спад при продажбите на стоки за домакинствата, показват данни на официалната статистика ONS. Обемът на продажбите на дребно се понижи през октомври с 0,5% спрямо септември, когато се сви с..

публикувано на 15.11.18 в 13:42

Константин Проданов: Плоският данък и демокрацията не са съвместими

Данъчната политика е сериозна тема, която обаче остава извън центъра на политическото внимание. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ финансистът Константин Проданов, доскоро лидер на АБВ. Според него на страната е необходима „справедлива и икономически издържана“ данъчна система. Трябва да бъдат разрешени два основни въпроса, за да може..

публикувано на 15.11.18 в 13:39

Агенцията по заетостта отчете най-ниска безработицата за октомври от 10 години насам

Най-ниско равнище на безработицата през октомври за последните десет години отчете Агенцията по заетостта - 5,9 на сто. Толкова ниска стойност на показателя за този период не е отчитана от 2008 година насам.  В сравнение с месец септември 2018 година нивото на безработицата отбелязва леко повишение от 0,3 на сто. Броят на регистрираните..

публикувано на 15.11.18 в 13:20

Рязък спад на паунда и на европейските банкови акции след оставката на британския министър за Брекзит

Британската лира се оказа под много силен натиск от продажби спрямо останалите основни валути след новината за оставката на британски министър за Брекзит - Доминик Рааб, тъй като това е ясен знак за сериозни трусове в правителството на Тереза Мей, въпреки че в сряда вечерта кабинетът одобри много трудно предложения от нея проект за споразумение с..

публикувано на 15.11.18 в 13:15

Пекин и Вашингтон подновяват търговските преговори на високо ниво

След тримесечен период на прекъсване Китай и САЩ възобновиха търговските преговори на високо ниво в резултат на призивите на двамата президенти Си Цзинпин и Доналд Тръмп, които планират да разговарят в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-20 в края на ноември и началото на декември. Властите в Пекин дори вече са изпратили на Вашингтон..

публикувано на 15.11.18 в 12:49