Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графити в Северна Митровица: "Оттук връщане назад няма"

17
Графити в Северна Митровица, Косово
Снимка: Константин Мравов

Десет години след обявяването на независимостта на Косово национализмът и етническото напрежение остават определящи черти на ежедневието. Това е видимо в посланията по стените на разделения между сърби и албанци град МИтровица, които приютяват множество знамена на двете нации, плакати на Владимир Путин и огромни патриотични графити. Разговаряме с единствения към този момент активен графити артист в сръбската част на Митровица.*
Боян Ордич е на 30 години. Завършил е университет с техническа специалност и към момента се издържа чрез копаене на криптовалути. В свободното си време рисува с помощта на приятели си по стените на града. Изкуство му не е абстрактно, посланията са ясни -  "Косово е Сърбия, Крим е Русия", тъмни силуети върху сръбския герб. Какво го провокира: 
Да, това, което е на улицата, брате, е мое дело. Но идеите са и мои, и на други хора, които живеят тук. Хора от Северно Косово, млади хора. Те събраха пари за материалите и осъществихме тези идеи, за да отправим послания.Написахме "Оттук няма назад". Посланието е, разбира се, че няма вече накъде да се изтегляме. Дойдохме до Северно  Косово и макар и да ни взеха всичко долу, това тук - няма шанс! Това няма нищо общо с политиката, нито с нашия президент, нито с когото и да било там. А с тукашните хора. Изключително с тях. Това са техните послания.
Посланията са спорни, но в хаотично Косово графитите са сред последните проблеми на закона: 
Откого да потърся позволение, брате, знаеш ли къде си дошъл? Полицията тук не работи. Кой смее да дойде и да ми каже, че не бива да рисувам тук? Никой. Като се съберем 40 души всички само гледат и си вървят по пътя.
Боян рисува с приятели, които учат в града, но не са постоянно в него, което го прави самотен представител на субкултурата му. Единственият графити художник на Северна Митровица не го вълнува само национализма. Той оцветява с различни рисунки стените на къщи, спортни площадки, кафенета, центрове за деца в неравностойно положение само срещу пари за нужните му материали. Макар да му трудно, той е и сред малкото хора на неговата възраст, които не мислят да напускат града: 
Спрейове могат да се купят само в Сърбия, в Београд. И, тъй като трябва да купя на едро - трябва да донеса минимум 20 спрея, а албанците ми ги облагат с мито. Не ми дават, да внасям спрейове, за да работя. И затова използвам четки и бои, брате, Това ми затруднява работата. Но как бих нарисувал "Оттук няма назад", ако не мислех да остана! Това е посланието ни - каквото и да става, ние сме тук. 
* б.а. - Ситуацията с графити изкуството е далеч по-различна в албанско Косово, където практикуващите са много повече, а сцената е подобна на тази в градове като София. Тази година Прищина приютява международния фестивал "Meeting of Styles"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени