Павлина Горчева: Доволна съм, че каквото съм създала, се пее и слуша от хората

Снимка: архив

Съдбата е белязала Павлина Горчева с красив алтов глас, творческо вдъхновение и с мисията да продължава традицията на граовското пеене. Станала известна с песните от Граово (фолклорна подобласт на Шоплука, Средна Западна България), тя вплита свои мелодични варианти към оригиналните образци в репертоара си. Умелото съавторство на Павлина Горчева е принос в обогатяването на граовската традиция. Песните ѝ са особено предпочитани от младите в жанра.

Перник е родният град на Павлина Горчева. Народната музика, излъчвана по Националното радио, предизвиква нейния интерес към фолклорното пеене. Едва 16-годишна, след успешно представяне на конкурс, тя постъпва в Ансамбъла за народни песни на БНР, чийто хор по-късно става известен под името „Мистерията на българските гласове“. В този състав младата певица разгръща музикалната си дарба. В много от хоровите си партитури композиторите Красимир Кюркчиев, Стефан Мутафчиев поверяват сола на тембристия ѝ глас. Павлина Горчева записва за фонда на БНР стилен репертоар. А бавните, т.н. „сватовски песни“, с характерното „тресене“, са признати за образец на граовското изпълнителско майсторство. И днес младите таланти търсят помощта ѝ в овладяване на този виртуозен стил.


Тази година е юбилейна за Павлина Горчева и повод за равносметка и гордост от постигнатото. Ето какво сподели тя:
Не съм имала учители. Това, което съм чула на времето, след войната, е от радиото. Слушах го в центъра на града. От високоговорителите звучаха народни песни в изпълнение на Борис Машалов, Мита Стойчева, Лалка Павлова, Атанаска Тодорова. Това ме привличаше. На село съм слушала как пеят мои лели, но това, което чувах по радиото, беше различно. Харесвах тембъра на Борис Машалов, на Мита Стойчева – чувството, което показваше в песните. Мечтаех да се докосна до тяхното пеене. Тогава нямаше самодейност. Благодарение на това слушане и преповтаряне, се явих на конкурс в БНР с песента „Стоян през гора вървеше“. Въпреки че беше на лъжовния 1 април, още същия ден бях назначена. Бяхме 6 млади певици. Заедно с още 6, които вече работеха там, направихме ансамбъл. Сега певиците са образовани, зная ноти, ние бяхме „слухари“, ние нищо не знаехме. Коста Колев, който беше корепетитор, изискваше точно как трябва да пеем, от него научих много. Това ми даде сили. Георги Бояджиев, който беше в редакция „Народна музика“ ми каза: Ти си от Западна България, песни събирай, пей. Ще ти дам служебен магнетофон и отивай по селата. Срещнах се с баби, лели. Текстовете им приех, но мелодиите не ми допаднаха. Започнах да си измислям сама. Първите записи направих с оркестъра на Емил Колев. Заедно с Жоро Бояджиев дойдоха да ме поздравят след прослушването с думите: “Видя ли, Павлинке, че имате песни“, но аз не им казах, че съм създала мелодиите. Направих трио „Граовци“ с братя Митеви от Владая, създадох шопски секстет, за който направих песента „Ой, шопе, шопе“ – стана интересна, а Стефан Мутафчиев написа хорова версия за ансамбъл „Тракия“. В хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева (днес хор „Ваня Монева“) пях 18 години. Наскоро участвах във вълнуващ концерт в Перник. От 30 години не бях ходила там да пея. Накрая едно момиченце излезе да ми поднесе цвете. Каза, че знае песента „Църнилчице девойче“ и я изпяхме заедно. Публиката беше щастлива. Доволна съм, че каквото съм създала, се пее и слуша от хората. Младите обичат песните ми.
Още от категорията

След повече от четвърт век Вагнеровият „Лоенгрин“ се завърна в „Ла Моне“

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от новата постановка на една от най-обичаните и най-често представяни Вагнерови романтични опери в Брюксел. Главният диригент на Кралския театър „Ла Моне“ – Ален Айтиноглу, е осъществил музикалното ръководство, сценичната реализация е била на французина Оливие Пи,..

публикувано на 27.05.18 в 12:05
Александрина Симеон

Александрина Симеон: Животът е като вода

Преди шест години - през 2012 г., на сцената на джаз фестивала в Банско за първи път пред българска публика излезе Александрина Симеон . Тя живее от шестгодишна в Германия, но въпреки това говори и пее на български. На тазгодишния 21-ви джаз фестивал в Банско отново ще бъде гост, като в квинтета й ще има нов член - джаз тромпетистът Бени Браун, който..

публикувано на 27.05.18 в 10:10
Петър Ступел (вляво) и Атанас Бояджиев

Приятели – трета част

Приятели Казвам аз „приятел пръв“, казваш ти „приятел пръв“, казваме „приятел пръв“, но защо е той такъв? Затова, че пръв полита в огъня да те спаси, пръв и без да се запита прав ли си, или не си. Пръв за теб леда пролазва; пръв за теб пролива кръв – ето за това се казва, че приятелят е „пръв“!                        (от спектакъла „Бяла приказка“)..

публикувано на 26.05.18 в 14:25
Композиторът Стефан Димитров и Дарина Маринова в студиото на „Артефир“

„Сънят на Пилат“ – симфонична творба от Стефан Димитров

На 29 май от 19 часа в зала „България“ композиторът Стефан Димитров ще представи пред публика най-новото си произведение – симфоничната творба „Сънят на Пилат“. А пловдивската публика ще има възможност да се наслади на музикалната премиера на 13 юни в Античния театър. Вдъхновението за „Сънят на Пилат“ е от литературния шедьовър на Михаил Булгаков..

публикувано на 26.05.18 в 08:45
euroradio

В Москва започва ежегодният фолклорен фестивал на Еврорадио

В Москва започва ежегодният фолклорен фестивал на Еврорадио.  Българското национално радио участва  в тазгодишния  фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия с квартет "Българка Джуниър" - Христина Анастасова, Елена Беделева, Фанка Койнарова и Тонка Колева в съпровод на Темелко Иванов и Ивелин Божанов ще представят народни песни от..

публикувано на 26.05.18 в 08:45
Сцена от постановката на „Сомнамбула“ в Марибор.

Петя Иванова и Ирена Петкова – две българки в постановката на „Сомнамбула“ на Белини в оперния театър в Марибор

Поканата за оперната вечер включва две предложения: „Сомнамбула“ на Белини и „Вечерня за благословената Дева“ на Монтеверди . На 6 април беше премиерата на операта „Сомнамбула“ в театъра за драма и балет в Марибор. Постановката е на Хуго де Ана „Постановката е интересна с това, че самата сцена е много разчупена, с красота, естетика“ – казва Петя..

публикувано на 26.05.18 в 08:15

Честит юбилей на виолончелиста Венцеслав Николов

Ансамбъл „Силуети“ и Венцеслав Николов представят своята песенна програма на 26 май. Какво е юбилеят за един музикант? – „Един обикновен концертен сезон от многото сезони. Както за всеки концерт, така и за тези свързани с някаква годишнина се готвя по същия начин“. Защо е посветен на песента този концерт? –  „Много обичам вокалната..

публикувано на 25.05.18 в 17:45