Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Омбудсманът Мая Манолова е задминала по рейтинг президента Румен Радев, показват данни от ново проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Институцията на обществения защитник е номер едно сред институциите като събира 66% одобрение, а държавният глава - 63 на сто. 70% от българите одобряват приемането на Македония в ЕС, показва още проучването.

"24 часа" съобщава още, че "депутатите вземат по-малко, милионерите стават повече". Изданието обяснява, че заплатите на народните представители намаляват средно със 195 лева месечно, а на президента - с над 580 лева. Причината е в обявената от НСИ средна заплата за март в обществения сектор, от която се изчисляват заплатите им, която е намаляла в сравнение с декември. В същото време в българските банки са били открити 54 нови банкови сметки с по 1 милион или повече левове в тях, показват данните на БНБ. Така общият брой на милионерските сметки вече е 816, уточнява "24 часа".

Медиците от врачанската болница се вдигнаха на бунт заради забавените с три месеца заплати, пише вестник "Дума". Недоволни хвърлиха яйца по заместник-министър Жени Начева, която вчера отиде в лечебното заведение да представи новия директор. От МЗ за пореден път обещаха спешно решаване на проблемите на болницата, която има дългове за милиони, уточнява "Дума".

"Поредните близо 40 хил. престъпления никога няма да бъдат наказани", пише вестник "Сега". Това е броят на разследванията, прекратени заради изтекла давност само за година. Данните са от доклада на прокуратурата за 2017 г. Тенденцията десетки хиляди дела да се пращат в небитието е от години. През 2017 г. има ръст в прекратените по давност случаи. През 2015 и 2016 г. те са били съответно 37 180 и 36 612, а през миналата - 39 067.

"Без наши архиереи на честванията в Охрид", информира вестник "Стандарт". Осем владици са подкрепили решението да се откаже поканата на македонската църква по повод честванията на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия на 25 май. Мотивът за отказа е, че Македонската православна църква е в схизма, уточнява всекидневникът.

"Шопска без ракия сервират на евробосовете", пише в заглавие на първата си страница „Труд“. Изданието обяснява, че традиционни български ястия с продукти от родни производители ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те държави членки, които се събират на неформалната вечеря в София на 17  май. Сред продуктите в менюто, подготвяно 3 месеца, ще има био биволско и овче сирене от Тетевен, а десертът ще бъде ореховка с мус от ягоди и малини, допълва "Труд".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна