Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дивата на Кабо Верде Лура: Силата на музиката е в мигновеното изпращане на послания

Лура
Снимка: Славена Илиева

„Хубавите неща съществуват, само трябва да имаме очи, за да ги видим. Аз съм човек, който живее ден за ден, изживявам всеки миг и действам“. Това са думи на Лура, дивата на Кабо Верде, която отново е в България. 

Силата на музиката е именно в това, че чрез нея можем да изпращаме мигновено послания и аз естествено се възползвам от това магическо средство, за да достигна до жените – дали от Кабо Верде или от други държави, разказва Лура. Лура или Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Португалия, с родители от Кабо Верде. Разпространява традициите и ритмите на острова. Горещи ритми, които запалиха и сцената на Sofia Live Club. 

От Зеления остров е и друг магически глас – Сезария Евора, с която Лура е пяла в дует през 2010 година. От Сезария Евора е научила, че „всяко нещо, което прави човек, трябва да го върши само и единствено с любов“. Пее с Бонга, Каетано Велосо, Мариса Монте, участва във филма "Фадо". В музиката си Лура съчета ритми от Африка и страни от португалоезичния свят. 

"Аз пътувам по света чрез музиката и разпространявам традициите и културата на Кабо Верде, а това е истинско предизвикателство. Всичко правя с много любов и страст. Обожавам да пея, да творя вдъхновена от традициите на Кабо Верде. Тази работа ме прави много щастлива", споделя Лура.

Открива таланта си на 17 години. "Това се случи, докато записвахме в едно студио. Бях поканена от приятел и след като пях, останахме изненадани. Това беше повратната точка в моя живот. Дотогава аз имах съвсем други планове, исках да продължа да се занимавам със спорт, тренирах плуване. Но пеенето – това си беше откритие и за мен самата – така е трябвало да се случи. И тогава всичко в моя живот се промени".

Започнаха изненади след изненади и самата аз се почувствах „реализирана и цялостна“ в живота. Убедена съм, че никой от другите пътища, по които можех да тръгна, нямаше да ме накарат да се почувствам толкова пълноценна и щастлива, както е пеенето.

"В Диска „Herança“ се стремя да направя едно метафорично завръщане към своите корени, но не само към тези в Кабо Верде. Аз искам да се върна още по-назад, по време на робството и когато тези земи са били обитавани от робите в Африка, от европейците. Знаете, че после всички те се смесват и днес в Кабо Верде имаме креолско население, което е характерно за държавата ни. Тази смесица много ни обогатява и имаме влияние в много точки на света", казва още Лура. 

"С моята музика искам да дам сила и да подкрепя жените. Жените сме началото на живота, началото на любовта. Ние сме стълб в семейството, имаме сила, за която ние самите не подозираме, че носим. А дори понякога си мисля, че ние жените сме тези, които не се оценяваме достатъчно добре", така Лура описва част от своето верую.

"Една от основните характеристики на Кабо Верде е матриархалното общество. Жената в Кабо Верде е основата на обществото, тя е която се грижи за децата, за семейството. Но тъй като Кабо Верде е малка територия и с население приблизително 600 000 души – това е причината нещата да се случват много по-интензивно и осезаемо. Положителната страна е, че жената в Кабо Верде е истински войн – тя е майка, баща, борец и за нея няма пречки да се грижи и да изхранва семейството. Но отрицателната страна е, че тя не си обръща толкова внимание, трябва да се уважава повече и това е нещо, на което трябва да се наблегне, да бъде по-освободена. Смятам, че чрез песните и срещите с публиката това послание ще стигне до тях и до промяна в съзнанието им".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени