Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврамопулос: От март има повишение на миграционния поток през Турция към ЕС

ЕС трябва да покаже необходимата бдителност и подготовка, за да може да отговори на всякакъв натиск по море, посочи еврокомисарят

Димитрис Аврамопулос
Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарастване на миграционния поток през Турция в последните два месеца, отчете ресорният еврокомисар Димитрис Аврамопулос:

"Миграционният поток от Турция бележи значително повишение от март 2018-а. Продължава възходящата тенденция на мигрантите по Западния Средиземноморски маршрут. Затова ЕС трябва да покаже необходимата бдителност и подготовка, за да може да отговори на всякакъв натиск по море".

Еврокомисар Аврамопулос отново призова за основна реформа на системата за даване на убежище, по-известна като „Дъблинското споразумение“. В момента страната, в която първо пристига търсещият убежище, трябва да обработва молбата му:

"Ние предлагаме основна реформа на европейската система за даване на убежище. Чрез нея ще бъдем сигурни, че търсещите убежище и бежанци с право на такова ще имат едни и същи права в цяла Европа за необходимото време, така че да се избегнат злоупотребите. Реформата на споразумението от Дъблин ще даде насоки, така че да се определи коя страна е отговорна за даването на убежище при нормални обстоятелства. Във времена на натиск, тя трябва да даде на Европа механизъм, който да ни позволи да отговорим системно, съвместно и навреме на диспропорционалния поток. Според мен, всички страни членки трябва да помогнат на най-изложените на натиск държави, за да се избегне колапсът на тяхната система за даване на убежище".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна